Рекордно ниско ниво на безработица в област Русе

0
Най-високо е равнището в община Ценово
Най-високо е равнището в община Ценово Снимка: Dunavmost

Най-високо е равнището в община Ценово

Равнището на регистрирана безработица през месец март в област Русе отново достигна рекордно ниски нива от 4,7%.

Регистрираните безработни от област Русе (в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово) през месеца са били 4841, което е с 245 лица по-малко от м.февруари и с 1700 лица или с 26% по-малко в сравнение с година по-рано.

По общини регистрираната безработица в абсолютен брой и относителен дял има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Ценово – 21,6% /384/, следват общините Ветово –18,8% /766/, Борово – 17,8% /276/, Две могили – 12,8% /435/; Бяла – 11,4 % /547/, Сливо поле – 5,5% /186/, Иваново – 4,6% /133/ и най-ниско в Русе – 2,6% /2114/, съобщиха от Агенцията по заетостта.

През м.март 2022 в трите ДБТ в областта са регистрирани нови 670 безработни лица, с 4 по-малко от февруари. Регистрирани са и 30 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите.

През м.март броят на започналите работа регистрирани безработни е 669, със 185 повече от февруари. Разпределението на започналите работа безработни лица по сектори на икономиката е както следва: най-много са наети в сектора на преработващата промишленост–23,4%, следвани от търговията–13,5%, държавното управление-10%, селското, горското и рибното стопанство-6,3%, хотелиерството и ресторантьорството-5,7%, хуманното здравеопазване и социалната работа-5,4%, транспорта, складирането и пощите-5,3%, административните и спомагателни дейности-4,2% и др.

През март 68,5% от започналите работа са устроени в реалната икономика. Други 211 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места – 10 по мерки и програми за заетост и 201 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

Схемата „Заетост за теб” по ОПРЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, е осигурила заетост на общо 2397 лица, като през март са сключени трудови договори с нови 159 безработни лица.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40. Така само за месец март по тази процедура са одобрени заявленията на 136 работодатели за запазване заетостта на 1715 работници и служители.

Заявените работни места на първичния пазар на труда в област Русе през март са 476. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (50,8%), селското стопанство (9,5%), хотелиерството и ресторантьорството (7,8%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (7,1%), селското стопанство (5,2%) и др.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: Персонал в сферата на професионалните услуги, продавачи, металурзи, машиностроители и сродни на тях, занаятчии, квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни, оператори на стационарни машини и съоръжения, водачи на МПС и подвижни съоръжения, чистачи и помощници, работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари