Агенцията по заетостта: Безработицата в Русенско намалява

0
Най-висока е в Ценово
Най-висока е в Ценово Снимка: Dunavmost

Най-висока е в Ценово

Равнището на регистрирана безработица през м. май в област Русе е 4,5%.  

Регистрираните  безработни от област Русе (в бюрата по труда в Русе, Бяла и Ветово) през месеца са били 4632, което е със 135 лица по-малко от м.април и с 1067 лица или с 18,7% по-малко в сравнение с година по-рано, пише Русе Медиа.

По общини регистрираната безработица има следния вид: най-високо е равнището на безработица в община Ценово – 19,7% /351/, следват общините Ветово – 19,2% /781/, Борово – 17,1% /265/, Две могили – 11,5% /393/; Бяла – 10,5 % /505/, Сливо поле – 5,6% /191/, Иваново – 4,4% /127/ и най-ниско в Русе – 2,5% /2019/.

През м.май 2022 в трите ДБТ в областта са регистрирани нови 567 безработни лица. Регистрирани са и 21 търсещи работа лица от групите на заетите, учащите и пенсионерите.

През м.май броят на започналите работа регистрирани безработни е 606. Разпределението на започналите работа безработни лица по сектори на икономиката е както следва: най-много са наети в сектора на преработващата промишленост–22,1%, следвани от търговията–10,4%; хотелиерството и ресторантьорството-8,6%; строителството-5,9%; селското, горското и рибното стопанство-5,8% и др.

През май 73,4% от започналите работа са устроени в реалната икономика. Други 161 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места – 8 по мерки и програми за заетост и 153 по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР).

Схемата „Заетост за теб” по ОПРЧР, която стартира през месец юли 2020 г. като антикризисна мярка, продължава да  осигурява работа на безработни лица,  като само през май са сключени трудови договори с нови 165 безработни лица.

Продължава предоставянето на средства по добре познатата вече антикризисна мярка 60/40. По тази процедура през месеца са одобрени заявленията на 89 работодатели за запазване заетостта на 1679 работници и служители.

Заявените работни места на първичния пазар на труда в област Русе през май са 385. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (42,9%); търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети (14,0%); селското, горското и рибното стопанство (10,6%); транспорт, складиране и пощи (9,9%) и др.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: неквалифицирани работници в добивната, преработващата промишленост, строителството и транспорта, оператори на стационарни машини и съоръжения, водачи на МПС и подвижни съоръжения, металурзи, машиностроители и сродни на тях, квалифицирани работници по производство на храни, облекла и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    Намалява,ЗАЩОТО....
    На никой не му се занимава с тъпата агенция за безработни.Там нищо съществено като хората.Не каквото ти е нужно,а каквото ти предлагат според интереса на тези които усвояват парите от програмите.Никой не иска да се записва и да си губи времето освен съкратените.Това е бюро за статистика.Безработни под път и над път.Иска ми се да се регистрират всичките и тръгнат да дирят права и помощи от социалните,тогава да ги видим ...:-))......Закривайре тази агенция,ненужна в......и не дискриминирайте безработните по възрастови граници,къде живеете? До 29 г.възраст,а тези на 30 и 31 куци ли са? Или само до 55.....ако се хванат адвокати ще осъдят България за дискриминация в Хага или Страсбург.Идиоти такива.Всички бягат от Русе и Български агенций и институций...
  • 12
    2
    невработен
    Като делите не реалните безработни, а само онези, регистращи се само докато взимат помощи, на двойно надуто население на Русе по лични карти, вместо на реалните му 50 хиляди жители, може процентно и 5 пъти по-малка да изкарате безработицата от действителната.
  • 13
    1
    Истината
    Не безработицата, работещите хора намаляват.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари