Рекордна цена на газа в Европа

1
Рекордното покачване на цените се случва на фона на намаляване на доставките през газопровода "Ямал - Европа" след пожар в завод на "Газпром"
Рекордното покачване на цените се случва на фона на намаляване на доставките през газопровода "Ямал - Европа" след пожар в завод на "Газпром" Снимка: Газпром

Цената на газа в Европа е достигнала рекордно равнище

Цената на газа в Европа е достигнала рекордно равнище, като е надхвърлила 540 долара за 1 000 кубически метра, показват данните за търговията, съобщава "Новости, цитирани от news.bg

Към 11:30 часа септемврийските фючърси на газа по индекса TTF (най-ликвидният хъб в Европа) нараснаха до 546,3 долара за 1000 куб. м.

В същото време, към момента на отваряне на търговията, цената беше 542.6 долара, а след това спадна до 535 долара.

Рекордното покачване на цените се случва на фона на намаляване на доставките през газопровода "Ямал - Европа" след пожар в завода на "Газпром" в Ямало-Ненецкия автономен окръг.

Заводът за подготовка на кондензат за транспорт се намира на 23 километра от Нови Уренгой. Пожарът в блока за деетанизация на конденза е започнал през нощта на 5 август, ден по-късно пожарът е напълно потушен. Няма жертви.

Поради това "Газпром" намали наполовина потока през газопровода "Ямал - Европа": ако през деня германската GTS получи около 1,9-2,1 милиона кубически метра на входа, то след 18:00 часа приемът падна до един милион кубически метра на час...

Тази сутрин обемът на изпомпване е нараснал леко - до 1,5-1,6 милиона кубически метра на час. В същото време акциите на "Газпром" губят един процент от цената си, а по-рано те вече бяха паднали с 2,83 процента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Добро утро, господине! Обаждаме се от Еконт, имате голям пакет.
- Благодаря за похвалата и лек ден!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари