Рекордът на АЕЦ Козлодуй

1
Поздравления за всички, които работят в АЕЦ Козлодуй! С пожелания за нов рекорд през 2020 г.
Поздравления за всички, които работят в АЕЦ Козлодуй! С пожелания за нов рекорд през 2020 г.

16 555 000 MWh ще произведе АЕЦ Козлодуй през 2019 г.!

Не знам дали си давате сметка какво огромно количество енергия е това и колко много пари, замърсяване, отпадъци и СО2 емисии ни спестява всеки ден...

Давам само две сравнения:

1. Ако тази енергия трябваше да бъде произведена от лигнитните ни ТЕЦ-ове, щяха да бъдат емитирани около 20 милиона тона СО2, което е колкото годишните СО2 емисии на Маришкия басейн и около 45% от всички СО2 емисии от изгаряне на горива на България! А ако трябваше да им платим СО2 квотите, щяха да струват допълнителни 1 милиард лева на енергийната ни система. Представете си цената на тока...

2. Ако тази енергия трябваше да бъде произведена от всичките ни слънчеви и вятърни централи (общо 1,8 GW инсталирана мощност или почти колкото АЕЦ-а), щяха да им трябват 6.5 години (няма да казвам колко щяха да ни струват!). Казано по друг начин, на теория ни трябват 6.5 пъти повече слънчеви и вятърни централи, за да заместим АЕЦ-а. На практика, тяхното производство е неконтролуриемо, така че и 100 пъти повече да са, може и да не работят, точно когато енергията ни трябва... тоест не вършат работа.

Не, не казвам, че АЕЦ-ът е идеален. Той върши работа само като базова мощност, тоест не може да замести никой енергиен източник, който подлежи на сравнително бърз контрол на производството като ВЕЦ и лигнитните ТЕЦ с множество блокове, които се използват за регулиране на системата и покриване на пиковите натоварвания в България.

Всеки източник и начин на производство на електричество има своите плюсове и минуси. Големият плюс на АЕЦ-а е огромното количество, което той осигурява непрекъснато.

Поздравления за всички, които работят в АЕЦ Козлодуй! С пожелания за нов рекорд през 2020 г. 

Автор: Боян Рашев

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари