Реконструкцията на пречиствателната станция в Разград в задънена улица

0
За първия етап на проекта, по изчисления на „Водоснабдяване Дунав“, ще са необходими около 4 милиона лева
За първия етап на проекта, по изчисления на „Водоснабдяване Дунав“, ще са необходими около 4 милиона лева Видео: БНТ

Остра миризма на канали тормози жителите на Разград, защото пречиствателната станция не работи ефективно и се нуждае от реконструкция

 Проверка на екоинспекцията в Русе установи, че съоръжението е амортизирано . Съставени са 2 акта.

Цяло лято граждани на Разград са подавали сигнали за неприятни миризми, разнасящи се из целия град, предава БНТ. 

Цонка Ташева: "От квартал "Орел" се спускам към центъра. Колкото по-към центъра, толкова по-силна, абсолютно на фекалии".

Проверката на Регионалната екоинспекция е установила, че пречиствателната станция на Разград не се поддържа в техническа и експлоатационна изправност, в резултат на което в река Бели Лом се заустват непречистени води.

От „Водоснабдяване Дунав“ – Разград обясниха, че инсталациите са вече на 46 години.

"Те са остарели физически и морално и не могат на 100% да си изпълняват функциите. Всяко залпово замърсяване извежда от баланс работата на станцията. И са необходими допълнителни дейности от наша страна, за да я върнем в нормалния ритъм на работа. Поради тази причина е разработен прединвестиционен проект, след това идеен проект", каза Стоян Иванов – управител на "Водоснабдяване Дунав" - Разград.

Но засега финансирането по европейски програми изглежда невъзможно, защото в областта има две ВиК асоциации, което е в разрез с европейските разпоредби. Другата е в Исперих, в нея членува и община Самуил.

"Откакто съм областен управител, се старая да ги обединим. Ходим, правим срещи с общински съвети, разговаряме с кметове и всички изказват своите доводи и съображения това да не се случи", каза Гюнай Хюсмен – областен управител на Разград.

Местните управи смятат, че с това водоподаването и пречистването на водата няма да стане по-добро, а и цената за кубик ще се повиши.

Затова от Водоснабдяване Дунав разчитат на финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, като се започне от най-належащото.

"Биологичното стъпало би решило въпроса със залповите замърсявания и поемането им без риск от замърсяване на водоприемника", каза Стоян Иванов – управител на "Водоснабдяване Дунав" - Разград.

За първия етап на проекта, по изчисления на „Водоснабдяване Дунав“, ще са необходими около 4 милиона лева. Но засега им е отказано и държавно финансиране.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари