Регионалния исторически музей ще презентира "късноелинистически структури" в Румъния

1
Уредникът от отдел „Археология“ д-р Върбин Върбанов ще представи късноелинистически структури под Средновековната крепост Ряховец при Горна Оряховица
Уредникът от отдел „Археология“ д-р Върбин Върбанов ще представи късноелинистически структури под Средновековната крепост Ряховец при Горна Оряховица

Уредникът от отдел „Археология“ д-р Върбин Върбанов ще представи късноелинистически структури под Средновековната крепост Ряховец при Горна Оряховица

От 16 до 19 юни 2022 г. ще се проведе 3-ти Международен колоквиум „Светилища и култови места от желязната епоха” на тема „Опис, дарения и ритуали в предхристиянските храмове и свещени места на континентална Европа и Средиземноморието (7 в. пр. н. е. – 2 в. сл. н. е.)”. Международната среща ще се проведе в Учебния център на фондация Dacica, Румъния. Той ще бъде организиран под егидата на 30-та комисия на UISPP и учебен център на Фондация Дачица (CSFD). В него ще участват археолози от Румъния, България и други държави.

Представител на Регионален исторически музей - Русе ще бъде уредникът от отдел „Археология“ - д-р Върбин Върбанов, с презентация на тема „Късноелинистически структури под Средновековната крепост Ряховец при Горна Оряховица“. Представянето на д-р Върбанов е съвместно с археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова. В рамките на презентацията ще бъде представен и Тракийски обект от II в. пр.н. е. до I в. сл. н. е. под Римска крепост „Сексагинта Приста“.

На снимката са представени дръжки от амфори с печати, местна изработка. Открити са в крепостта Ряховец и са свидетелство за важността на мястото като търговски център през елинизма. В Русе са открити 11 такива, което показва значимостта на тракийското селище тук - един от големите търговски центрове по Долен Дунав тогава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари