Нови интерактивни дисплеи информират посетителите на крепостта „Сексагинта Приста“

0

Всеки дисплей се състои от въпрос, разположен в първото табло и отговор, намиращ се във втората част

На крепостта „Сексагинта Приста“ са монтирани нови интерактивни дисплеи. Те акцентират върху ключови моменти от историята на кастела, около които се разгръща разказа за римското присъствие в региона. Интерактивните табла са изработени от метал, за да могат да устоят на природните влияния през различните сезони. Прикрепени са към рампата за колички, изградена на крепостта, което позволява използването им и от хора с двигателни проблеми. Дизайнът на дисплеите, наподобяващи книга, има за цел да ангажира вниманието на посетителите и да ги провокира сами да търсят и намират информация за обекта, на който се намират, съобщиха от Регионален исторически музей - Русе.

Съдържанието на всеки дисплей се състои от въпрос, разположен в първото табло и отговор, намиращ се във втората част. По този начин присъстващите разбират какво представлява Дунавският римски Лимес, каква е числеността на римските легиони, колко време продължава военната служба на един легионер и какво правят военните, когато не са на бойното поле. Таблата съдържат също и информация за възникването на Сексагинта Приста, семантиката на името й и кои са най-важните божества, почитани в крепостта.

Интерактивните табла на откритата градска експозиция са важна част от комуникационна политика на музея по отношение на неговите посетители. Тя позволява неограничен достъп до културните наследства на региона като презентацията надхвърля тяхната локална значимост като ги разполага в контекста на европейската история. Това създава предпоставки за допълване на знанието за важността на римските провинции за империята, както е в случая със Сексагинта Приста, а също така и за правилното осмисляне и остойностяване на различните форми на наследството.

Подмяната и допълването на нови интерактивни дисплеи на Сексагинта Приста стана възможно благодарение на проекта „Археологическият парк в градска среда като инструмент за местно устойчиво развитие“, който Русенският музей реализира с 14 организации от Европа по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Аз
    Само на мен ли ми се струва ,че шрифта на първата снимка е тотално нечетим? Що за ммалоумен избор!?
  • 5
    4
    Spermaman
    Там ходим само аз да си разхождам кучето, и някви напушалки да пият бира. Други хора/туристи няма. Пак някой си е измислил някъв разход да "усвои" едни пари.
  • 9
    3
    mangal ot charodeika haha
    Откога пластмасови табели на две халки = интерактивен дисплей?
  • 11
    2
    Пффф
    Колко пари отмъкнаха Ненов и Липовански по тия глупотевини, идея си нямате.
  • 9
    1
    ???
    "Пристис" не значи ли пристанище? Демек "Пританище на 60-те кораба"?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари