Реджеп Ердоган: Турция се бори с най-лошите горски пожари в историята си

0
Бедствията принудиха хиляди турци и чуждестранни туристи да бягат от домовете си и хотелите
Бедствията принудиха хиляди турци и чуждестранни туристи да бягат от домовете си и хотелите Снимка: БГНЕС

Бедствията принудиха хиляди турци и чуждестранни туристи да бягат от домовете си и хотелите

"Турция се бори с най-лошите горски пожари в историята си", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Унищожителните горски пожари в Турция продължават вече повече от седмица. Усилията на пожарникарите за овладяване на пожарите са възпрепятствани от високите температури, силните ветрове и ниската влажност.

Бедствията принудиха хиляди турци и чуждестранни туристи да бягат от домовете си и хотелите в егейските и средиземноморски курорти.

"Никога в нашата история не е имало пожари като тези, които се разразиха тази година. Това са най-големите подобни пожари", каза президентът Ердоган в телевизионно интервю.

Въпреки непрекъснатите усилия на огнеборците правителството на Ердоган е подложено на остри критики заради бедствията.

За последните две седмици пожарите в Турция са изгорили над три пъти повече площи в сравнение със средния размер на изгорените от горски пожари терени годишно. 16 пожара продължаваха да горят вчера в Турция. Досега са били локализирани 167 пожара.

Междувременно в сряда вечерта един от бушуващите пожари достигна ТЕЦ край град Миляс (в Югозападна Турция). Турското министерство на отбраната съобщи, че евакуира хора по море заради пожара в ТЕЦ-а.

Представители на местните власти, повечето от които са от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), твърдят, че действията на правителството са бавни или неадекватни, посочва Ройтерс.

Хиляди хора призовават в социалните мрежи за оставката на Ердоган.

Правителството на свой ред твърди, че действията му при борбата с горските пожари са планирани и координирани.

Ердоган обвини опозицията в "терор с лъжи" заради критиките към правителството за липса на адекватност. Президентът каза, че общините също са отговорни за защитата на градовете от пожари и отговорността за това не е само на централното правителство.

Самолети за гасене на пожари от Испания и Хърватия се присъединиха тази седмица към екипите от Русия, Иран, Украйна и Азербайджан, след като Турция помоли за европейска помощ.

Осем души загинаха при пожарите и стотици бяха ранени.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари