Ваканцията в Турция се превърна в недостъпен лукс за самите турци

0
На 75% от турците не им остават пари за почивка в самата Турция - дотам доведе икономическата политика на Ердоган
На 75% от турците не им остават пари за почивка в самата Турция - дотам доведе икономическата политика на Ердоган

На 75% от турците не им остават пари за почивка в самата Турция - дотам доведе икономическата политика на Ердоган

Турците днес трудно могат да си позволят да отидат на почивка в собствената си родина. Правителството товари населението с тежки данъци и води неразумна лихвена политика, каквато няма никъде другаде по света и която доведе до масово обедняване. А Ердоган продължава да преследва безмилостно критиците си. Това е картината, която описва известният журналист и критик на турския президент Бюлент Мумай във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (ФАЦ), пише Дойче Веле.

Според публикувано наскоро проучване, на почти 75 процента от турците не им остават пари за почивка в самата Турция. При онези, които получават минимална заплата, този дял е над 87 процента, пише авторът в публикация със заглавие "Ол инклузив, но не и за турци".

Мумай обръща внимание, че в разгара на сезона турските хотели са заети само 60 процента заради икономическата политика на Ердоган. Местните туристи летуват в палатки или кемпери, тъй като не могат да си позволят хотел, или наемат ваканционно жилище. От началото на лятото правителството е започнало да събира и такса за нощувка в каравана, а според последните наредби и ваканционните жилища също ще бъдат облагани с данък, допълва авторът. "Каква случайност, че министърът на туризма, подписал това решение, е най-големият туроператор в Турция и собственик на луксозни хотели!"

Неравната борба с цените

На този фон мнозина избират за почивка съседна Гърция, на което властите се стремят да попречат - искат да направят по-трудно използването на кредитни карти зад граница. При това съвсем не само ваканцията е лукс. "Работим също толкова усилено, колкото и вие, но печелим по-малко от вас и навсякъде плащаме по-високи цени", отбелязва Бюлент Мумай. Авторът обръща внимание, че дори да има кола, турският гражданин не може да я зареди с бензин, тъй като след изборите през май цената на литър гориво се е удвоила.

Над половината от хората са принудени да живеят с минималната работна заплата от 11 400 лири (равностойността на 390 евро), а заради огромната инфлация, скочила драматично в рамките на година, хората все повече използват кредитни карти. И просрочията по тях рязко са се увеличили. В първите осем месеца от годината броят на задълженията, докладвани за принудително изпълнение, е нараснал с почти 60 процента до близо девет милиона.

Бюлент Мумай обяснява ръста на бедността със странната икономическа политика на Ердоган. И припомня: "Той наводни пазара с евтини заеми, за да може до изборите да изглежда така, сякаш икономиката се развива гладко. Той понижи и лихвените проценти. Целият свят прави обратното, но той настояваше, че инфлацията е резултат от високите лихвени проценти. Колкото повече намаляваха лихвените проценти, толкова повече скачаше инфлацията."

Какъв е резултатът от този курс? "Ердоган спечели изборите, но всички ние плащаме сметката", пише турският журналист.

Леко раздвижване на икономиката и чудовищна инфлация

Правителствените стимули преди изборите през май, които Ердоган спечели, допринесоха за растежа на брутният вътрешен продукт (БВП) на Турция за второто тримесечие с 3,8 процента на годишна база, отбелязва АРД. През последната година и половина правителството удвои минималната работна заплата и похарчи рекордни суми за социални помощи. В резултат от това потреблението нарасна, което раздвижи икономиката, пише германската обществено-правна медия. За 2023 година икономистите очакват ръст от 2,9 процента. Инфлацията обаче остава изключително висока - по официални данни тя в момента е близо 48 процента. Прогнозите са през август тя да скочи до над 55 на сто.

В коментара си за ФАЦ Бюлент Мумай посочва, че всяка съпротива срещу режима се наказва. Гражданин, оплакващ се пред социалното министерство в Анкара, че е е гладен, е арестуван на място; жена, критикуваща Ердоган в кафене в Анталия, е изпратена зад решетките; кюрдска певица е задържана в клиниката, в която се лекувала от рак, заради тайни донесения, че е членка на терористична организация.

"Тази седмица и аз отивам на едноседмична почивка в Гърция. Защо? Защото, когато пия чаша узо, не искам да плащам стойността на две чаши като данък за Ердоган", завършва Мумай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари