Реджеп Ердоган: Президентските и парламентарни избори ще бъдат на 14 май

0
Предизборната кампания започва на 11 март
Предизборната кампания започва на 11 март Снимка: Фейсбук

Предизборната кампания започва на 11 март

Президентските и парламентарни избори в Турция ще се проведат по план на 14 май. Това потвърди турският президент Реджеп Тайип Ердоган след заседание на Министерския съвет, съобщава TRT, цитирана от агенция Фокус.

"Трябва да преминем този предизборен етап и да се съсредоточим върху отстраняването на последиците от земетресението. Провеждането на избори на 14 май ще ни даде такава възможност. Очаквам на 10 март да подпиша съответното решение и на следващия ден то да влезе в сила след публикуване в официалния вестник", подчерта Ердоган.

Той добави, че от момента на публикуване на указа "официално започва предизборният процес". "А въпросите по изборния календар от 11 март ще преминат под контрола на Централната избирателна комисия. Според закона, от момента на подписване на указа за началото на подготовката за гласуване, самото волеизявление на народа трябва да се състои 60 дни по-късно, в неделята, която е най-близка до края на този период".

По закон президентските и парламентарните избори в Турция трябва да се проведат не по-късно от 18 юни 2023 г. Ердоган многократно потвърди намерението си да проведе гласуването на 14 май, за да успее преди сезона на ваканциите, изпитите в учебните заведения и религиозните празници. Одобряването на по-ранна дата ще изисква или одобрение от парламента, или отделен президентски указ, за който не е необходимо допълнително одобрение от изпълнителната власт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари