Международни наблюдатели: Ердоган имаше неоснователно предимство на изборите

0
Според наблюдателите пристрастното отразяване на изборите в местните медии и ограниченията върху свободата на словото са създали условия за неравнопоставеност
Според наблюдателите пристрастното отразяване на изборите в местните медии и ограниченията върху свободата на словото са създали условия за неравнопоставеност Снимка: Фейсбук

Според наблюдателите пристрастното отразяване на изборите в местните медии и ограниченията върху свободата на словото са създали условия за неравнопоставеност

Международни наблюдатели на втория тур на президентските избори в Турция посочиха, че кандидатите са могли свободно да провеждат кампаниите си, но настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган се е ползвал от „неоснователно предимство“, се посочва в съобщение на Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа (ОССЕ), предава БТА.

Притесненията, посочени по време на първия тур относно липсата на еднакви условия и наличието на несправедливи условия за кампанията, не бяха премахнати и действащият президент продължи да се възползва от неоправдано предимство“, коментира ръководителят на делегацията на Парламентарната асамблея (ПА) на ОССЕ Фарах Карими.

Вторият тур от президентските избори в Турция бе наблюдаван от 232 представители от 31 страни, включително 181 експерти от Службата за демократични институции и права на човека на ОССЕ, 31 от ПА на ОССЕ и 20 от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Ръководителят на делегацията на ПАСЕ Франк Швабе заяви, че „вторият тур се е състоял в атмосфера, която в много отношения не допринася за създаването на условия за провеждането на демократични избори“. Той обаче отбеляза, че е определен „ясен победител“.

Международните наблюдатели посочват, че е имало единични случаи на насилие срещу представители на опозицията.

Денят на втория тур на президентските избори премина спокойно като цяло и беше много добре организиран, имаше отделни инциденти, свързани с физическо насилие, основно срещу представители на опозицията“, пише в доклада на наблюдателите.

Според наблюдателите пристрастното отразяване на изборите в местните медии и ограниченията върху свободата на словото са създали условия за неравнопоставеност.

Ердоган спечели вчера президентския балотаж и третия си пореден мандат като президент, след като получи 52,14 процента от гласовете, докато неговият съперник, кандидътат на опозицията, Кемал Кълъчдароглу получи 47,86 процента.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русе
    кой ги брои за нещо тия "международни наблюдатели"??? кви са тия? гласа на сорос или от тия тъпи американци дето все обясняват кое е верно, а кое пропаганда? да отиват дето слънце не огрява!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари