Реджеп Ердоган: ЕС ще блокира присъединяването на Украйна и Молдова

0
Турция отдавна заслужи да е в ЕС, Украйна и Молдова да не се надяват на успех
Турция отдавна заслужи да е в ЕС, Украйна и Молдова да не се надяват на успех Снимка: Реджеп Ердоган / Facebook

Турция отдавна заслужи да е в ЕС, Украйна и Молдова да не се надяват на успех

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Европейският съюз ще блокира присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС, като добави, че Анкара отдавна е заслужила правото да се присъедини към блока, но е оставена да чака по "политически причини", предаде Ройтерс.

Лидерите на ЕС се съгласиха миналата седмица да започнат преговори с Украйна, въпреки че тя продължава да се бори срещу руската инвазия, както и със съседна Молдова. ЕС обаче не може да постигне споразумение за пакет финансова помощ на стойност 50 милиарда евро за Киев заради противопоставяне от страна на Унгария, напомня агенцията.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението за начало на преговори с ЕС като "победа" за Украйна и европейския континент.

Говорейки пред журналисти на връщане от посещение в Унгария, Ердоган заяви, че Турция, която е кандидатка за членство в ЕС от 2005 г., е заслужила правото да се присъедини към блока, но процесът според него е блокиран заради политически пречки.

"Даването на статут на кандидат не означава, че те ще станат членки на ЕС. Ще започне един процес с тях и те също ще бъдат блокирани. Нито една от тези страни не е Турция", посочи Ердоган, цитиран от пресслужбата му.

"Неправилно е Турция, която е по-готова да се присъедини към ЕС от някои страни членки, да бъде държана на вратата в продължение на години заради политически пречки", добави турският президент.

Кандидатурата на Турция за присъединяване към ЕС е замразена от години заради безпокойства на ЕС във връзка със спазването на правата на човека в Турция и разногласия по отношение на регионалната политика, по-специално в Източното Средиземноморие и етнически разделения остров Кипър. ЕС зависи от помощта на членката на НАТО Турция, особено по въпроса за миграцията, отбелязва Ройтерс.

Ердоган заяви, че "стратегическият и икономически" потенциал на Турция отдавна ѝ е дал правото да се присъедини към ЕС - което Анкара казва, че е нейна стратегическа цел - и добави, че напредък в този процес може да бъде постигнат по време на председателството на Унгария, с която Турция има близки отношения.

"ЕС трябва да се откаже от тази грешка сега", отбеляза той, според неговата пресслужба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари