Red Hot Chili Peppers продадоха песните си за 150 милиона долара

0
Те получават незабавно плащане вместо да очакват бъдещи приходи от правата върху музиката си
Те получават незабавно плащане вместо да очакват бъдещи приходи от правата върху музиката си Снимка: AP Photo/Julio Cortez

Те получават незабавно плащане вместо да очакват бъдещи приходи от правата върху музиката си

Billboard цитира анонимни източници при първото съобщаване за продажбата на каталога, който включва хитове като "Under The Bridge", "Californication" и "Snow (Hey Oh)". Нито Hipgnosis, нито представителите на групата веднага отговориха на исканията на AФП за коментар.

Тъй като повечето от песните са написани колективно от членовете на групата, покупката изисква съвместно одобрение. Според Billboard на 29 април Hipgnosis продала девет милиона обикновени акции по 1,66 долара за акция, за да финансира сделката, предава БГНЕС.

Компанията, оглавявана от музикалния магнат Mерк Меркуриадис, дебютира на Лондонската фондова борса през юли 2018 г. и похарчи над 1 милиард долара при придобиването на каталози, включително от Нийл Йънг, Блонди и RZA.

Последната продажба е част от бум на покупка на права за песни, тъй като финансовите пазари все повече се привличат към доходоносните портфейли като клас активи.

В много случаи транзакциите са на зашеметяващи цени. Боб Дилън продаде пълния си издателски каталог за 300 милиона долара на Universal Music Publishing Group, докато Стиви Никс от Fleetwood Mac продаде мажоритарен дял в нейния каталог за 100 милиона долара. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Май е такъв един месец, в който да идеш на плаж е още рано, а да започнеш диета е вече късно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук