Реакции от цял свят на ескалацията на напрежението между Израел и Хамас

0
Израел започна да нанася въздушни удари по цели на Хамас в ивицата Газа и заяви, че ще победи в тази война, подета от Хамас срещу нея
Израел започна да нанася въздушни удари по цели на Хамас в ивицата Газа и заяви, че ще победи в тази война, подета от Хамас срещу нея Снимка: AP

Израел започна да нанася въздушни удари по цели на Хамас в ивицата Газа и заяви, че ще победи в тази война, подета от Хамас срещу нея

ЕС осъжда недвусмислено атаките на Хамас срещу Израел, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"Следим с безпокойство новините, идващи от Израел. Осъждаме недвусмислено атаките на Хамас. Това ужасяващо насилие трябва да бъде прекратено незабавно. Тероризмът и насилието не разрешават нищо", заяви Борел в послание в Екс. "ЕС изразява солидарността си с Израел в тези трудни моменти", допълни той.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също осъди остро атаките срещу Израел, извършени от ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Силно осъждам безразборните, предприети, срещу Израел и неговия народ тази сутрин с цел всяване на терор и пораждане на насилие срещу невинни граждани", коментира Мишел в Екс.

"В мислите си съм с всички жертви", допълни той и изрази солидарността на ЕС с израелския народ в този ужасяващ момент.

Германия също осъди категорично терористичните атаки, идващи от Газа срещу Израел, заяви германският външен министър Аналена Бербок, предаде Франс прес.

Тя каза, че Германия е напълно солидарна с Израел и с неговото право, гарантирано от международното законодателство, да се защитава срещу тероризма.

Франция осъжда с най-голяма твърдост терористичните атаки срещу Израел, се казва в изявление на френското министерство на външните работи.

Париж изразява пълната си солидарност с Израел и с жертвите на тези атаки и потвърждава отново отхвърлянето на тероризма и привързаността си към сигурността на Израел, се казва в изявлението.

Френският президент Еманюел Макрон също осъди терористичните атаки срещу Израел, които се извършват сега, и изрази пълната си солидарност с жертвите и с техните семейства, предаде Ройтерс.

Италия подкрепя правото на Израел да се защитава срещу бруталната атака, която се извършва на нейна територия, пък се казва в изявление на италианското правителство, предаде Франс прес.

Рим осъжда с най-голяма твърдост терора и насилието, които сега се извършват срещу невинни цивилни. "Терорът няма да надделее никога. Ние подкрепяме правото на Израел да се защитава", се казва в изявлението.

Лондон осъжда ужасяващите атаки на Хамас срещу Израел, предаде Франс прес, като се позова на изявление на британския външен министър Джеймс Клевърли.

"Великобритания ще подкрепя винаги правото на Израел да се защитава", допълни министърът в Екс.

Испанският министър на външните работи Хосе Мануел Албарес също осъди атаките от ивицата Газа срещу Израел, които нарече терористични и изрази солидарността на Испания с жертвите на това нападение, предаде Ройтерс.

Украйна заяви подкрепата си за Израел в нейното право да се защитава и осъди твърдо терористичните атаки, които са в ход срещу еврейската държава, в това число и изстрелването на ракети срещу цивилни в Йерусалим и Тел Авив, се казва в изявление на украинското министерство на външните работи.

"Изразяваме нашата подкрепа за Израел в нейното право да се защитава и да защитава народа си", се допълва в текста

Русия призова за сдържаност след атаките на Хамас срещу Израел, предаде Франс прес.

"Ние сме в контакт с всички сега. С израелците, с палестинците и с арабите", заяви Михаил Богданов, заместник-министър на външните работи и емисар на Кремъл за Близкия изток и Африка.

Москва, която е близка едновременно и с Израел и с палестинския лагер, заяви, че е изненадана от това влошаване на напрежението.

Тази сутрин Хамас изстреля множество ракети по Израел, които нанесоха щети на израелска територия и отнеха живота на една жена. 15 души са били ранени в ракетните удари. Израел също така каза, че въоръжени бойци на Хамас са проникнали на израелска територия, като при сблъсъците е бил убит един израелски народен избраник.

Израел започна да нанася въздушни удари по цели на Хамас в ивицата Газа и заяви, че ще победи в тази война, подета от Хамас срещу нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари