Разследват търговията с гласове в Бургас и още пет общини

0
Според старши комисар Калоян Калоянов цената на избирателния глас в момента варира от четирийсет до сто лева
Според старши комисар Калоян Калоянов цената на избирателния глас в момента варира от четирийсет до сто лева Снимка: ОДМВР - Бургас

Според старши комисар Калоян Калоянов цената на избирателния глас в момента варира от четирийсет до сто лева

Шестнайсет досъдебни производства за купуване на гласове в Бургаския регион са образувани до момента от началото на специализираната полицейска операция, започнала преди две седмици, съобщи на брифинг днес директорът на ОД на МВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов., предаде БТА. Най-голям е броят им в община Бургас - осем, следват общините Несебър, Руен и Средец - по две, Камено и Карнобат - по едно.

Калоянов заяви, че ОД на МВР предприема редица мерки срещу контролирания вот. Усилията на полицията са насочени за идентифициране на хора, възнамеряващи да търгуват с гласове. Освен образуваните досъдебни производства, са извършени проверки на рискови занятия, на къщи за отпускане на микрокредити, с оглед на постъпили данни за въздействие върху длъжници и опрощаване на част от кредити с цел гласуване за определена политическа партия или кандидат; извършени са проверки на заложни къщи, търговски обекти, доставящи хранителни продукти на вересия, за които има данни, че е възможно да бъде манипулиран вотът на получателите им.

Според Калоянов цената на избирателния глас в момента варира от четирийсет до сто лева. През последната седмица, след съвместна проверка на полицията и НАП в бургаския квартал "Победа", се е стигнало до запечатването на шест търговски обекта.

Извършен е подробен анализ по отношение на снабдяването на дърва за огрев на населението, като са идентифицирани местата, където част от гражданите още не са ги получили, и са изследвани причините, поради които това не се е случило. "Освен обективните причини - времето и затрудненията по отношение на дърводобива, установихме и случаи, в които е възможно снабдяването да бъде продиктувано от това да се осъществи натиск върху хората за контролиран вот. Установихме някои практики - обещания за разплащане преди или в изборния ден, както и непосредствено след това. Формата е най-различна - парични средства, хранителни продукти, опрощаване на вноски по кредити или версии и т.н. Много активни са нашите действия, те ще продължат и през следващата седмица, и през изборния ден, за да може максимално да се ограничи това явление", добави Калоянов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари