Разследват пробив в системата за разпределяне на съдебните дела у нас

0
Манипулирано е разпределението на дела, открити са слабости в системата
Манипулирано е разпределението на дела, открити са слабости в системата Снимка: БГНЕС

Разследва се пробив в системата, която разпределя на случаен принцип съдебните дела в България.

Това стана ясно от думите на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от bTV.

Тя посочи, че по случая работи Софийската градска прокуратура. По думите ѝ се изяснява дали не е станало възможно, например, служител на съда във Враца да определи кой съдия ще гледа дадено дело в столицата.

Случайното разпределение на делата е тежка тема за съдебната власт, като през годините е имало много съмнения за манипулации около процеси с голям материален интерес или голяма обществена значимост.

През 2013 г. независим анализ показа, че масово използваният по това време софтуер в съдилищата е с изключително слаба защита и буквално всеки с физически достъп до компютъра с програмата, може да предопредели избора на даден магистрат за дадено дело. С гръмки обещания за подобрена сигурност по-късно беше обявена централизирана система, която е на сървъра на Висшия съдебен съвет. Тя днес се използва от всички съдилища.

Според одитен доклад на петима съдии и прокурор от ВСС, обаче, и тази система може да бъде обект на цялостна манипулация. По думите на Милева външният одитор не е получил достъп до сървъра във ВСС и затова, след сигнал до главния прокурор Иван Гешев, днес там са били прокурор и ИТ специалисти.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура. „На карта е заложена съдебната власт“, заяви Милева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не си истински българин, ако покрай спагетите болонезе не опънеш и две филии лебец...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари