Разследват фалшива публикация за починали от ваксина учители

0
Посочени бяха и имената на „жертвата“, както и на фирмата производител на ваксината
Посочени бяха и имената на „жертвата“, както и на фирмата производител на ваксината

Тиражирана в интернет пространството информация, че в Разградска област има смъртни случаи след поставяне на ваксина против COVID-19, стана обект на разследване.

Едната публикация, която обиколи социалните мрежи миналата седмица, твърдеше че 44-годишна учителка от Разград е починала в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ 16 минути след като била имунизирана. Посочени бяха и имената на „жертвата“, както и на фирмата производител на ваксината.

Друг сайт пък съобщаваше за два смъртни случая на учители.

С постановление от 8 февруари на окръжния прокурор на Разград Тихомир Тодоров обаче е назначена полицейска проверка. Задачата на разследващите е да съберат данни за осъществено престъпление по чл.326 от Наказателния кодекс. Текстът предвижда лишаване от свобода до две години за предаване на неверни или заблуждаващи знаци за злополука или тревога. Ако от това са настъпили значителни вредни последици, наказанието е до пет години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

В предварителен разговор с медицинския управител на болницата и директора на Регионалната здравна инспекция в Разград не са констатирани подобни случаи, информираха от Окръжната прокуратура. В прессъобщение на сайта си от институцията припомниха, че „при използване на електронни социални платформи за разгласяване на клеветнически, позорни, неверни и други подобни твърдения е напълно възможно ангажиране на наказателна отговорност“, съобщи Екип 7.

Междувременно в понеделник от РЗИ уточниха, че посоченото в публикациите лице наистина е учителка, но си е жива и здрава. Нещо повече – до 8 февруари в Разградска област все още не е извършвана ваксинация на нито един учител, така че няма как да има такъв случай.

РЗИ напомня, че в условията на извънредна епидемична обстановка публикуването на неверни данни и всяването на паника сред населението не само е некоректно и неетично, но също така подлежи на наказателна отговорност“, се казва в информация, разпратена до медиите чрез Областна администрация – Разград.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари