Разследването на покушението над Гебрев е в задънена улица

0
Прокуратурата не успява да отговори кои са извършителите на опита за убийство на оръжейния търговец
Прокуратурата не успява да отговори кои са извършителите на опита за убийство на оръжейния търговец Снимка: БГНЕС

Немалко разследвания на прокуратурата през годините остават забулени в мистерия. Обикновено те касаят корупционни скандали по върха на държавата или пък са насочени срещу сериозни икономически интереси, надхвърлящи границите на България.

Достатъчно е да си припомним аферата с парите на държавната петролна компания на Венецуела, за които през февруари стана ясно, че са препирани през българска банка. Прокуратурата все още мълчи по този случай. Друго разследване с шпионски привкус обаче вече 4 години не може да отговори  кой отрови през 2015 г. оръжейния търговец Емилиян Гебрев, пише МАРТИН ГЕОРГИЕВ във вестник СЕГА.

Въпреки че бизнесменът разказва за посегателството срещу живота му от няколко години, държавното обвинение беше принудено едва т.г. да признае, че проверява случая. Поводът беше разкритие на разследващия сайт "Белингкат", който свърза отравянето на Гебрев с това на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март 2018 г. Заради широкия отзвук от изнесените данни българските власти се активизираха. Беше организирана среща на всички отговорни лица с премиера Бойко Борисов и британската посланичка Ема Хопкинс. 

Според главния прокурор Сотир Цацаров досъдебното производство по отравянето е спряно през април 2015 г., защото извършителят не е разкрит. Делото е възобновено две години и половина по-късно по искане на Гебрев. „На 11 октомври 2018 г. до мен постъпи писмо на г-н Гебрев, в което той заявява, че през март е извършено покушение срещу Скрипал и дъщеря му, и посочва, че има основание да счита, че отровата, която е използвана и в българския случай, е от семейството на новичок. Искането му е да се възобновят действията. На 15 октомври разследването бе възобновено", разказа Цацаров пред журналисти.

Парадоксално е обаче, че научаваме повече детайли за отравянето от медиите, отколкото от прокуратурата. Според "Капитал" през май 2015 г. сегашният вътрешен министър Младен Маринов, който тогава ръководи СДВР, се заема да разследва троен опит за убийство - на Емилиян Гебрев, на неговия син Христо и на производствения директор на завода му "ЕМКО" Валентин Тахчиев. Месец по-рано, докато вечерял в ресторант заедно със свои партньори от Русия, Гебрев изведнъж се почувствал зле и припаднал. Той веднага е откаран във Военномедицинска академия, където по чудо токсиколозите успяват да спасят живота му. 

Главният прокурор признава, че едва в края на 2018 г. държавното обвинение научава какъв е характерът на използваната отрова. Това обаче не се дължи на задълбочено разследване, а на самоинициатива от страна на Гебрев, който иска помощ от две водещи лаборатории, специализирани в контрола на химически оръжия. Първата е швейцарската Spiez Laboratory (която по-късно ще направи независими тестове по отравянето на Сергей Скрипал). Тя отказва. Втората - Verifin (Верифин) в Хелзинкския университет, извършила задълбочен анализ. 

Според "Капитал" в доклада на тази лаборатория се изброяват няколко вещества, които могат да обяснят откритото при лабораторните изследвания на Гебрев. По-голямата част са пестициди, които са забранени за употреба в ЕС, но едно от тях е и в списъка на веществата, които се контролират от конвенцията за химическите оръжия, макар да не е включено в списъка със забранените вещества. Това е Amiton, който е започнал да се произвежда през 50-те години като инсектицид, но скоро след това заради невропаралитичния му ефект е прехвърлен в категорията на химическите оръжия. Той е от семейството на "Новичок".

Преди това прокуратурата е разпоредила да бъдат извършени химически експертизи, които показали, че в кафе от машината в дома на Гебрев, както и в храната на неговия син има следи от хлорпирифос – инсектицид, който е силно токсичен и се ползва за борба с вредители по земеделските култури. Това вещество е открито в малки количества и в руколата, която Гебрев е консумирал по време на вечерята. Цацаров твърди, че прокуратурата научава за изследванията във финландската лаборатория едва при разпита на Гебрев след възобновяването на разследването през октомври 2018 г.

Така стигаме до озадачаващи съвпадения между отравянето на Гебрев и това на бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. В публикацията на "Белингкат" се твърди, че руски старши офицер от военното разузнаване (ГРУ), който е бил в Обединеното кралство по време на покушението срещу Скрипал с новичок през март 2018 г., е пристигнал в България само няколко дни преди Гебрев и синът му да бъдат отровени. Руснакът е 45-годишен и е пътувал под името Сергей Вячеславович Федотов.

Сайтът разкри още, че истинската самоличност на Федотов е Денис Сергеев. Неговият паспорт е издаден от същото подразделение - 770001 в Москва, издало и документите на двамата основни заподозрени за отравянето на Скрипал – Анатоли Чепига и Александър Мишкин, също служители на ГРУ. Руският офицер Сергеев идва в България на 24 април 2015 г. с полет от Москва до Бургас. Седмица по-късно, на 30 април, има билет от София за Москва, само че не се качва на самолета. Вместо това късно вечерта на 28 април той се появява на истанбулското летище „Ататюрк“ и купува билет в последната минута за полет до Москва. След това разкритие прокуратурата потвърди, че действително такъв човек е пребивавал на територията на страната

Нещо повече, Денис Сергеев е наел стая 305 в столичен хотел, намираща се в близост до офиси на оръжейния бизнесмен Емилиян Гебрев, разположени в същия хотел, установява разследване на британските служби. Руснакът е бил заснет от охранителни камери в хотела, както и в кола на паркинга. Този хотел пък се намира непосредствено до друг хотел, където в ресторанта на Гебрев му става изведнъж лошо и е откаран в болница.

Всичко това навежда на мисълта, че отравянето на българския оръжеен търговец е добре планирана операция. "Тайно руско звено е отговорно за атаки в Европа", пише The New York Times. Изданието се позовава на западни служители по сигурността, които твърдят, че секретно подразделение в руското разузнаване стои зад опити за покушения и дестабилизиране на държави. Според тях, въпреки че това звено е било идентифицирано само преди няколко месеца, то най-вероятно е функционирало най-малко през последното десетилетие. Служителите по сигурността са на мнение, че подразделението № 29115, базирано в Москва и част от ГРУ, стои именно зад отравянето на Гебрев, а по-късно и на Сергей Скрипал.

Тази информация се потвърждава и от ново съвместно разследване на “Белингкат” с “Шпигел” и “Инсайдър”, според което екип от осем офицери от руското военно разузнаване са в основата на покушението срещу българския бизнесмен през 2015 г.  При отсъствието на логични алтернативни обяснения версията на Емилиян Гебрев, че е станал мишена заради фалшива информация, подавана от негови конкуренти към Кремъл, изглежда най-вероятният сценарий, твърдят разследващите журналисти. 

Секретният подотдел на ГРУ с номер 29155 е разузнавателен отряд от приблизително 20 агенти под прикритие, които имат боеви опит и експертиза в различни сфери. Досега разследващият сайт е идентифицирал членове на отдела, които са участвали в анексирането на Крим, опитите за дестаблилизация в Молдова през 2014 г., опита за преврат в Черна гора през 2016 г. и операции срещу световната антидопингова агенция WADA в Швейцария през 2016-2017 г. Същият отдел в момента се разследва от властите в Испания за намеса в референдума за независимост на Каталуния през 2017 г.

Първата следа, че това подразделение на руското военно разузнаване стои зад отравянето на Гебрев, е посещението в България на офицера “Владимир Попов”, обвинен в Черна гора за опита за преврат. Той вече е идентифициран като Владимир Моисеев, който близо година преди атаката срещу българския оръжеен търговец пътува 3 пъти у нас с фалшива самоличност. Няколко месеца след “Попов” в България започват да идват и други членове на екипа на ГРУ. През февруари 2015 г. “Федотов” е в компанията на “Павлов”. Седмица по-късно агентите “Кононихин” и “Лебедев” идват като туристи. По същото време в България идва и друг член на екипа - “Никитин”. После “Попов” идва още веднъж. “Белингкат” пише, че Гебрев е разпознал един от руските разузнавачи, когато са му показали негова снимка, но все пак не е напълно сигурен заради изминалото време.

Тези смущаващи разкрития  бяха категорично отречени от руската държава. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи твърденията като "криминална фантазия" и беше категоричен, че Москва "по никакъв начин не е заинтересована да дестабилизира европейските държави". Според депутата Андрей Луговой пък журналистическото разследване "е абсурдна, но координирана информационна акция в поредния опит за дискредитиране на руските спецслужби на фона на впечатляващите резултати от тяхната работа по борбата с международния тероризъм, в частност в Сирия".

Вече мина година, откакто прокуратурата официално възобнови разследването си по отравянето на Гебрев. Въпреки това българските служби не излизат със заключение кой е отговорен. "След като не сме казали нищо, има защо да не сме казали", заявиха от пресцентъра на държавното обвинение за "Сега". С голяма степен на сигурност обаче може да се твърди, че подобна операция трудно може да се осъществи без съучастието и на български граждани. Според Гебрев разследването за шпионаж срещу шефа на НД "Русофили" Николай Малинов, в което бе замесено и неговото име, разкрива подробности за опита за убийството му. По негови думи причината за покушението вероятно се криела в желанието му да стане собственик на предприятието "Дунарит". "Кои са другите фирми, които искат да придобият "Дунарит"?, попита той реторично през септември пред bTV.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари