Разследване: Кой дава 4000 евро за българско гражданство?

0
Със сигурност в търговията участват хора и от българска страна
Със сигурност в търговията участват хора и от българска страна Снимка: Е-vestnik

Жители на Молдова, Русия, Беларус могат да получат българско гражданство срещу 4000 евро. За граждани на Украйна е по-евтино – 3000 евро

Такава реклама върви из сайтовете в тези страни, пише E-vestnik в свое разследване

Фирмата Trust Group със седалище в Букурещ предлага на сайта си услугата да набере вместо кандидата всички необходими документи, да ги внесе от негово име в българското министерство на правосъдието и да го подготви за интервю (виж тук).

С името Trust Group има множество фирми по цял свят, една от които е застрахователна компания. Не е ясно дали предлагащата гражданство е свързана с някои от тях. Впрочем, фирмата предлага придобиване и на испанско, и др. гражданство от ЕС. Но за там има други правила и изисквания, няма големи общности етнически испанци, ирландци или италианци в Молдова или Украйна. В тези страни най-големи възможности има за българско гражданство.

Ако някакви справки или документи отсъстват, нашите юристи ще ги издирят от държавните учреждения и архиви, ще подготвят пълната документация и ще подготвим кандидата за всички подробности в процедурата, уверяват рекламите на фирмата.

Изредени са различните начина за придобиване на българско гражданство – натурализация след 5-годишно непрекъснато пребиваване и работа в България. При брак с български гражданин/гражданка срокът се съкращава до 3 години; по месторождение.

Като най-лесен и бърз начин офертата сочи придобиване на българско гражданство по произход – ако единият родител е български гражданин или ако кандидатът може да докаже български етнически произход по съдебен път, тоест с документи от архиви, общини и др.

За този начин фирмата обещава, че може да се вземе български паспорт „в ръка” до 12 - 15 месеца. И не е нужно да знаеш български, уверява офертата. Този начин да си изкараш български паспорт засяга най-вече граждани на Молдова и Украйна с действителен български произход. Но като се има предвид широката корупция в тези страни, нищо чудно някоя община, чиновник или кмет на малко населено място да издаде документ за произход на някой кандидат, платил 4000 евро за български паспорт. В края на краищата фирма предлага услугата. И чиновници не отказват услуга, може и с допълнителна неофициална тарифа.

От българска страна дават гражданство при налични документи. Всъщност както и други неща на тоя свят, кандидати за български паспорт с български произход имат проблеми за придобиване на гражданство, а някои със съмнителен български произход са се снабдили с нужните документи и минават.

Като необходими документи са изредени документи доказващи български произход – свидетелство за брак на родители, акт за раждане на един или двама от тях, свидетелство за съдимост и др.

Никой не знае какво е и с фиктивните бракове с българка/българин. По американските филми гледаме какви безмилостни проверки правят емиграционните служители за всеки брак на американец с чужденка/чужденец. У нас въобще не се е чуло за такъв проблем. А българският паспорт е паспорт за ЕС. С него можеш да живееш, да работиш навсякъде в Европа.

Рекламите на Trust Group и офертите на неговия сайт са на ръба на закона. Уж всичко, което предлагат юридически услуги и консултации, събиране на документи и подаване от името на кандидат, подготовка и др., но като видиш оферта 4000 евро за български паспорт и придобиване „на ръка” до 12 - 15 месеца, замирисва силно на търговия. В която със сигурност участват хора и от българска страна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Петър
    Направете се на украинец и поръчайте да видим какво ще стане.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари