Разработиха евтин метод за превръщане на солената вода в питейна

0
Предстои да се тества комерсиалната пригодност на продукта
Предстои да се тества комерсиалната пригодност на продукта

Учени от Университета в Александрия са разработили по-евтин, по-прост и потенциално по-чист метод за превръщане на солена вода в питейна в сравнение с традиционните технологии, пише "Gizmag", цитиран от агенция "Фокус".

Изобретението може да е от изключителна важност за отдалечените региони на Близкия изток и Северна Африка, където достъпът до чиста вода е проблем.
В момента обезсоляването на морска вода е единственият начин за осигуряване на вода в редица области и такива централи вече са изградени в Египет и други държави от Близкия изток.

По-голямата част от централите използват многофазов процес, базиран на обърната осмоза, което изисква скъпа инфраструктура и големи количества електроенергия. Наред с това, обратно в моретата се изхвърлят вода с висока концентрация на сол и други замърсители.
Изследователите Мона Наим, Махмуд Елева, Ахмед Ел-Шафей и Абир Монийр съобщават, че са разработили нов метод за пречистване на морска вода.

Той не изисква електричество, а използваните материали лесно могат да се произведат в повечето държави по света.

Технологията разчита на метод за разделяне на течности и твърди вещества, наречен первапорация.

Первапорацията е несложен процес, състоящ се от две стъпки. При първата течността се филтрира през керамична или полимерна мембрана, а при втората се извършва изпарение и събиране на кондензираната вода.
Первапорацията не е нов метод и се използва от години, но филтриращата мембрана е скъпа и се произвежда трудно. Пробивът на учените от Александрия се състои в създаването на нова привличаща солите мембрана, която съдържа целулозен ацетат.

Той се добива от дървени отпадъци и производството му е евтино, лесно и достъпно, изтъкват изследователите.

Предстои да се тества комерсиалната пригодност на продукта. При успех това ще бъде обещаваща алтернатива за държави, където електричеството и водата са оскъдни ресурси.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари