Разпределението на мандатите в Русе. Кои влизат в парламента?

2
Въпреки че официално те трябва да бъдат обявени от ЦИК, имената на новите депутати от Русе са почти сигурни
Въпреки че официално те трябва да бъдат обявени от ЦИК, имената на новите депутати от Русе са почти сигурни

Въпреки че официално те трябва да бъдат обявени от ЦИК, имената на новите депутати от Русе са почти сигурни

След обявяването на окончателните резултати за Русенска област от изборите за народни представители на 14 ноември, започнаха и изчисленията кой взема осемте мандата от 19-и Русенски избирателен район. Въпреки че официално те трябва да бъдат обявени от ЦИК, имената на новите депутати от Русе са почти сигурни. Нито една от политическите сили няма да има разместване в подреждане на листите си, тъй като няма кандидат, събрал достатъчен брой преференции, отбеляза Русе Медиа

Победителите от новата формация „Продължаваме Промяната“ ще има двама народни представители – бизнесменът Николай Събев и адвокатът му Рена Стефанова. Въпреки че имат повече гласове, разпределението на мандатите чрез остатък не им позволява да имат трети депутат.

ГЕРБ-СДС печели един пълен мандат и чрез остатъка запазва своите двама народни представители, като този път освен Десислава Атанасова в парламента влиза и проф.Михаил Илиев от гражданската квота на ГЕРБ. Понастоящем той е общински съветник и преподавател в Русенския университет.

Останалите политически сили нямат достатъчно гласове за пълен мандат, за който на тези избори са нужни малко под 9000 гласа.

„Има такъв народ“ бележи рязък спад – от трима депутати в предишния парламент сега ще има само един. Това е областният координатор на партията на Слави Трифонов Светлин Стоянов.

„БСП за България“ отново ще бъде представлявана от Крум Зарков. От ДПС този път влиза Ализан Яхова.

Най-голямата изненада безспорно е депутатът от „Възраждане“ адвокат Златан Златанов. Той измества с по-голям остатък и възможността за трети депутат от ПП, и евентуалния представител на „Демократична България“ Стефан Тафров. Така дясното обединение остава без депутат от Русе.

В проценти политическите сили се подреждат така, а ето и каква е динамиката в броя на избирателите им в сравнение с изборите на 11 юли.

  1. „Продължаваме Промяната“ – 29.49%
  2. ГЕРБ-СДС – 21.28%
  3. „Има такъв народ“ – 11.87%
  4. БСП за България – 11.10%
  5. ДПС – 8.11%
  6. „Възраждане“- 5.64%
  7. Демократична България-Обединение – 4.17%
  8. „Изправи се БГ! Ние идваме!“- 1.98%
  9. ВМРО – 1.66%

„Продължаваме Промяната“ има подкрепа от 20 791 гласа, но тъй като на изборите през юли не съществуваше като политическа сила, може само да се предполага кои гласове са се прелели към Кирил Петков и Асен Василев.

ГЕРБ-СДС има сега 15 000 гласа срещу 16 201 гласа през юли. При „Има такъв народ“ разликата е най-фрапираща – от 22 521 гласа пада на 8 369. „БСП за България“ също бележи сериозна загуба на гласове – от 11 623 през юли на 7 827 гласа. При ДПС разликата е по-малка – сега има 5 715, докато преди гласовете са били 6 461.

„Възраждане“ единствени показват покачване на резултата – от 2 321 гласа през юли сега имат 3 977.

Също драстичен спад се наблюдава при „Демократична България“ – 2 943 гласа сега срещу 6 928 през юли.

Двете формации, които остават извън парламента, не са изключение – ИБГНИ имат 1 397 гласа срещу 3 976 през юли, а ВМРО – 1 170 гласа сега срещу 2786, но тогава бе в коалиция с НФСБ и Воля.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари