Разпити и изземвания у нас заради мегаизмама за милиони по цял свят

0
Бандата се занимавала и с компютърни престъпления
Бандата се занимавала и с компютърни престъпления

Действията на група за измами, компютърни престъпления и пране на пари се разследват в София от Специализираната прокуратура в рамките на мащабна акция, започнала на територията на Израел

В „Студентски град“ на 30 юли т.г. да били извършени претърсвания и изземвания на документи, компютри, флаш памети и други. Разпитани са 7 човека, сред които двама постоянно пребиваващия чужденци, предаде bTV

Действията на прокуратурата са в изпълнение на Молба за правна помощ, издадена от Служба на държавния прокурор - Йерусалим.

Събраните по досъдебното производство доказателства сочат, че участници в престъпното сдружение привличали хора от различни континенти да инвестират в просперираща онлайн инвестиционна платформа, парите обаче били превеждани от тях по сметки на финансови мулета на групата.

Става дума за схеми с т.нар „бинарни опции“, при които на практика трейдърите залагат дали в рамките на определен период цената на даден актив ще достигне конкретно ниво. Това само по себе си е рисково начинание, но, освен това, фалшиви платформи директно крадат парите на регистриралите се и след това изчезват – подобно на пирамидите.

В свой мащабен материал по темата в.„Таймс ъф Израел“ отбелязва, че в еврейската държава са базирани голяма част от измамниците с бинарни опции, като те контролират схемите чрез мрежи от свързани фирми, колцентрове и посредници, разпръснати из Европа, включително и в България.

Мишена обикновено са заможни хора на над 50-годишна възраст, които биват подвеждани през телефонни обаждания и електронни съобщения от сътрудниците на измамниците с твърдения, че, например, милиардери като Джак Ма и Бил Гейтс също търгуват през дадената платформа.

Първоначално потребителите регистрират изключително висока доходност, което им дава увереност да инвестират още и още пари… докато в един момент акаунтът им не се оказва опразнен. Учтивите и винаги готови да помогнат сътрудници междувременно прекратяват комуникацията.

През май у нас вече имаше акция и арести във връзка с подобна престъпна група, която е имала колцентър у нас. Дни преди акцията в „Студентски град“ спецпрокуратурата е действала и по още едно подобно разследване, водено обаче в Германия.

Бинарните опции са незаконни в Израел от 2017 г., но до момента на практика няма осъдителни присъди, въпреки мащабите на нелегалната индустрия. Според информация на „Таймс ъф Израел“ в страната са заведени искове от десетки жертви на измамниците от на практика всички краища на света – включително Австралия, Азербайджан, Великобритания, Германия, Индия, Ирландия, Италия, Малайзия, Норвегия, САЩ, Сингапур, Швейцария, Швеция и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари