Разкриват още два кабинета за ваксиниране срещу Ковид-19 в Русе

1
РЗИ очаква до 15 януари да получи фризер, където ще се съхранява ваксината на температури от -60 до -85 градуса
РЗИ очаква до 15 януари да получи фризер, където ще се съхранява ваксината на температури от -60 до -85 градуса Видео: Русе Медиа

РЗИ очаква до 15 януари да получи фризер, където ще се съхранява ваксината на температури от -60 до -85 градуса

Ваксините срещу КОВИД-19 пристигнаха днес малко след 14 часа в Русе под засилена полицейска охрана. Те бяха транспортирани от Велико Търново и бяха превозени в хладилна чанта в автомобил на РЗИ-Русе. Тъй като препаратът може да се съхранява до пет дни при температура от 2 до 8 градуса, са спазени всички изисквания. Получени са 40 флакончета, като всяко едно съдържа по пет дози, предава Русе Медиа.

Първите имунизации започнаха днес в УМБАЛ „Медика“, където продължават и утре с ваксиниране на 70 души от болницата и 30 души медицински персонал от Центъра за психично здраве в Русе. От утре до 31 януари до обед ще бъдат имунизирани общо 200 души от всички четири болници в областта – „Канев“, „Медика“, Белодробната и в Бяла. По неофициална информация на 4 януари се чака втората пратка с ваксини, за да могат да бъдат ваксинирани всички 1202 здравни работници от областта, които са заявили желание да го направят.

Към момента са разкрити четири кабинета в четирите болници, които лекуват КОВИД, като предстои да се отворят още два такива – в ДКЦ-1 и втори в „Медика“. Впоследствие манипулацията ще се извършва и от общопрактикуващите лекари, каза директорът на РЗИ-Русе д-р Маргарита Николова.

Първо ще бъдат ваксинирани желаещите от болниците в Русе и Бяла, Центъра за психично здраве, Комплексния онкологичен център и Спешна помощ. След като получим другата ваксина следват здравните работници в общините, джипитата, фармацевти и помощник-фармацевти, дентални лекари и други здравни работници. Следват учители, пожарникари, полицаи, които са на първа линия“, обясни още д-р Николова. Засега няма информация кога ще се поставят ваксини на желаещите граждани.

РЗИ очаква до 15 януари да получи фризер, където ще се съхранява ваксината на температури от -60 до -85 градуса. В момента се пази в хладилната стая, където са и другите ваксини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари