Разкриха мошеническа схема за печелене на пари в YouTube

0
Престъпници обещават плащане за лайкване в платформата за видеоклипове
Престъпници обещават плащане за лайкване в платформата за видеоклипове

Престъпници обещават плащане за лайкване в платформата за видеоклипове

Екипът на Bitdefender Labs откри нова мошеническа схема, при която престъпници изпращат съобщения от непознат номер, най-често с код на африканска държава, като обещават плащане за лайкване на видеоклипове в YouTube.

Експертите на Bitdefender са се включили в тази схема и са установили, че измамниците искат немалко лична информация, включително WhatsApp номера, възрастта, професията, пълното име и номера на банковата сметка, преди да поискат от жертвата да започне да поставя лайкове и да се абонира за определени YouTube канали. Подобни обяви за работа бяха открити и в някои Facebook групи, които предлагат дистанционна работа или високо заплащане за лайкове и абонаменти за YouTube канали.

Изследователите били инструктирани да поставят харесвания (лайкове) на три видеоклипа в YouTube и да изпратят скрийншоти като доказателство. След това жертвите били помолени да се абонират за канал в Telegram и да обсъдят с администратора подробностите за плащането. След като предоставили необходимите данни, изследователите получили възнаграждение в размер на 30 RON (RONIN) (около $6,50). Измамниците са обещали да дават ежедневни задачи, пише KALDATA.

Диалог с измамник във WhatsApp

Втората фаза на мошеничеството започва, след като жертвата се присъедини към Telegram канала. Жертвата е поканена във VIP група за изпълнение на по-високоплатени задачи, достъпът до която се предоставя срещу такса от 21,66 долара до 1083 долара. След плащането измамниците блокират номера на жертвата и спират да комуникират с нея. В Telegram канала се публикуват скрийншоти на плащанията към другите жертви, за да се изгради доверие сред новите абонати.

Някои от Условията за присъединяване към VIP канала

Измамниците твърдят, че потребителите могат да спечелят 30 RON (румънски леи), като лайкнат 3 видеоклипа, и да печелят от 200 до над 2000 RON на ден. Едно от въвеждащите изречения на измамниците за офертите звучи така (преведено от румънски):

„Ние сме глобална мултинационална компания и в момента работим като екип за социални медии, за да увеличим видимостта на звездите в YouTube и да получаваме пари за абониране и харесване на видеоклипове на известни личности в YouTube. Трябва да попълним формуляр, за да ви плащаме заплата от 30 RON“.

От Bitdefender обясняват, че това не е първият път, в който измамата се представя като начин за печелене на пари. Този път обаче на жертвите действително се плаща нещичко, което е много успешна тактика, тъй като създава усещане за доверие и убеждава потребителите да платят за участието си във ВИП канала, за да печелят лесни пари от прости задачи като харесване на видеоклипове в YouTube. Съвсем очевидно е, че таксата за участие във Telegram е многократно по-голяма от вече изплатената сума. Но много хора се подлъгват, плащат таксата, а мошениците съвсем лесно забогатяват.

Не забравяйте, че няма такова нещо като лесни пари. За да избегнете подобни измами, бъдете предпазливи към подобни лица за набиране на персонал, които обещават големи суми за съвсем елементарни задачи като гледане на видеоклипове или харесвания в YouTube, насърчават потребителите да изтеглят Telegram или изискват предварително плащане за достъп до допълнителни функции.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари