Злато газим, бедни ходим

0
От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина
От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина

Преди два дни с правителствено решение компнията „Трейс Рисорсиз“ ЕООД от София получи  концесия за добив на подземни богатства – метални полезни изкопаеми – златно-сребърни руди, от находище „Милин камък“, разположено в землището на гр. Брезник, област Перник.

Концесията се предоставя за срок от 20 години, като само за първия седемгодишен период очакваните инвестиции са в размер на 45 млн.щ.д.

По оценки на специалистите количеството злато и сребро в находището са верни, това значи, че под Брезник има съкровища за над 1,5 млрд. лв.

Прогнозните резултати сочат, че златото е 14 тона, а среброто – 60 тона. Ако златото е 14-каратово, то ще се продаде на борсата за 635 460 000 лв. Ако пък е 18-каратово, на борсата би струвало 814 660 000 лв.

Среброто е доста по-евтино – то ще е „само“ 81 млн. лв. Концесионната такса е 1,5 процента и ще се разпределя наполовина между общината и държавата.

Преди седмица пък канадците от „Дънди Прешъс“ получиха правителствена благословия за концесия в десетина села в община Сатовча и село Абланица, община Хаджидимово, област Благоевград.

Печалбата на „Дънди прешъс” от находището в Челопеч е 700% годишно. България взема едва 0,7% от нея и като такса за експлоатацията на находи­щето. Освен това концесионерът без зна­нието на държавата добива ценни химически елементи, които са изключително скъпи, защото се използват за високите технологии, но фирмата ги изнася и прера­ботва в Африка.

Схемата е чудовищна. Дори по цени на БНБ концесионерът изкарва много повече от 200 милиона годишно от подземното богатство на Родината ни.

И така година след година. От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина.

А за да се застраховат срещу евентуални нападки, че изнасят много повече от обявената продукция, от канадската компания си издействаха официално увеличаване на концесията за добив до 3 млн. тона руда за година от находището в Челопеч.

Далаверата със златото ни започва още от времето на Иван Костов.

България е 2-а по годишен добив на злато в Европа за 2012, но получава само 1% от добитото от концесионера Дънди Прешъс Метълс!

Източник: АЛАРМА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари