Разказ от първо лице за ситуацията във Великобритания

0
Има ли план за справяне с кризата?
Има ли план за справяне с кризата? Видео: БНТ

Заради нов щам на коронавируса във Великобритания не само България, но Германия, Франция, Италия, Канада и други страни наложиха ограничения за пътуване към Обединеното кралство.

Кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов заяви в предаването по БНТ "Светът и ние", че учените в Обединеното кралство не бързат с изявленията, а гледат по-внимателно да преценяват нещата и да ги анализират.

"Това, което се знае със сигурност, е че този щам се разпространява много бързо - 70% по-бързо от оригиналния вариант на коронавируса. Добрата новина е, че се говори, че той не е по-смъртоносен и се твърди, че ваксината, която се използва, работи срещу този нов щам на вируса", заяви той.

Транспортният кошмар обаче е голям, тъй като по думите на Паунов, 30 страни вече са забранили пристигането от Обединеното кралство, някои налагат карантини, повечето прекратяват полетите. Преди малко и Испания е наложила забрана, преди това Русия, Индия.

Има ли план за справяне с кризата?

"Мерки се вземат, но те са повече логистични в момента, защото големият проблем всъщност е, че Франция затвори границите, а това означава никакъв поток от хора, било то с коли, фериботи, самолети, а Франция затвори и товарните превози, така че може да се каже, че Островът е напълно откъснат в момента".

Голям участък от магистралата М-20 - повече от 20 км, е опашки от тирове и товарни превози, които са в изчакване на някакво решение. Обнадеждаващи сигнали от Франция, че въведената 48-часова забрана може и да падне.

Добра новина за момента е, че министърът на транспорта каза сутринта, че това няма да се отрази на доставките на ваксина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари