Откриха 23 промени в генетичния код на мутиралия щам на COVD-19

0
През последната седмица той е регистриран при 62% от заразените с вируса на Острова
През последната седмица той е регистриран при 62% от заразените с вируса на Острова Видео: bTV

През последната седмица той е регистриран при 62% от заразените с вируса на Острова

Нидерландия и Белгия забраниха пътуването от и към Великобритания заради засечения там нов, по-зарaзен щам на COVID-19. Очаква се в следващите часове същото да направят и Италия, Франция, Германия, Австрия и Ирландия.

Повишената заразност на мутиралия вирус се илюстрира от факта, че след появата му на Острова в края на септември, той е отговорен за 28% от инфекциите в Лондон до началото на ноември, а през седмицата, приключваща на 9 декември, е причина за 62% от заразените, информира bTV.

Най-забележителната характеристика на новия щам е броят на мутациите, които са го формирали. Открити са 23 промени във вирусния генетичен код, много, от които са свързани с протеина на шипа, чрез който вирусът влиза в човешките клетки. Коронавирусите не мутират толкова бързо. Според специалистите, за месец обичайно се откриват до две генетични промени.

Tози нов вариант не само се разпространява, но има способността да се предава по-бързо и се превръща в доминиращ вариант по отношение на предаването спрямо познатите варианти“, посочва Патрик Валанс, главен научен съветник.

Въпреки че за момента се посочва, че мутацията не е по-опасна, бяха взети извънредни мерки. В Лондон и в още няколко области от Южна Англия затвориха всички магазини, освен тези за хранителни стоки. Забранява се събирането на хора на закрито, дори и за предстоящите празници. Мерките не бяха посрещнати еднозначно.

Новите ограничения предизвикаха масово изселване на хора от столицата. По лондонските гари се образуваха огромни тълпи от желаещи да заминат за райони с по-леки ограничения.

Въпреки предупрежденията за възможни арести заради нерегламентирано напускане на града, вече има информация и за недостиг на автомобили под наем.

Мерките ще бъдат в сила в следващите 10 дни, след което ще бъдат преразгледани и ще се реши дали да бъдат разхлабени. Междувременно ваксинирането продължава. До момента с първа доза са имунизирани близо 350 000 души.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако обожавате да ходите на палатка, но ненавиждате комарите, сега е моментът.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари