Разчистват разтеклия се гудрон в района на старото сметище

0
Нефтеният отпадък, който през годините е бил изхвърлян на старото депо, е бил събран на купчина, а днес беше натоварен и извозен към загробваща яма
Нефтеният отпадък, който през годините е бил изхвърлян на старото депо, е бил събран на купчина, а днес беше натоварен и извозен към загробваща яма Видео: Русе Медиа

Разливите от гудрон в района на старото сметище, за които Русе Медиа разказа преди няколко дни, вече се разчистват

Още в понеделник, 23 август, общината официално е уведомила фирмата, която отговаря за гаранционното обслужване на рекултивираното депо. Незабавно оттам са изпратили хора и техника, които да отстранят разтеклите се количества, предава Русе Медиа.

Тъй като гудронът при висока температура става мек и пластичен, операцията по разчистването му е започнала още във вторник рано сутринта. Нефтеният отпадък, който през годините е бил изхвърлян на старото депо, е бил събран на купчина, а днес беше натоварен и извозен към загробваща яма.

Гудронът ще бъде окончателно заровен на мястото на същото старо сметище, което е рекултивирано. Ще бъдат направени строително-монтажни работи – посипване с камъни, с варов разтвор и поставяне на геомембрана на мястото, където ще бъде заровен гудронът и откъдето е изтекъл преди това. След това следват биологични мероприятия, като затревяване и засаждане на друг вид растителност, както е по договора с фирмата изпълнител“, обясни директорът на дирекция „Екология и транспорт“ Любомир Владимиров.

Той припомни, че договорът с фирмата изпълнител за рекултивация на старото сметище е с гаранция от 5 години – от 2019 г. до 2024 г. Самата рекултивация е изпълнена според договора, но тъй като проблемът с гудрона се появява всяко лято при горещините, ще се направи анализ какво може да се предприеме.

„За съжаление в миналото са използвали тази технология – да копаят ями на мястото на тогавашното сметище и да сипват остатъчните материали от преработката на масла и нефтопродукти. Тогава не е имало технология за допълнителна обработка на тези остатъчни продукти и сме принудени да решаваме въпроси от недалновидни решения по отношение на екологичната сигурност и екологичните норми в града. В момента гудронът не може да бъде използван или обработен по някакъв начин, единствено можем да продължим да укрепваме старото сметище, да подновяваме работата по рекултивация“, каза още Любомир Владимиров.

Той успокои, че няма опасност за хората заради изтичането на гудрона, което вече е ликвидирано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари