Гудроново езеро се образува на старото сметище край Русе

4
Нов мощен изблик на гудрон в района
Нов мощен изблик на гудрон в района Видео: Русе Медиа

Нов мощен изблик на гудрон в района

Общо пет са видимите пробойни в склона на старото сметище край Русе, откъдето е избила гудроновата маса – отпадък от нефтопродукти, складирани там преди години от бившия завод „Леон Таджер“. Най-фрапиращ е разливът, който е най-близо до автосервиза, предава Русе Медиа.

Проблемът с гудрона, както всяко лято, отново се е появил и има разливи с неприятна миризма. Веднага след това общината и фирмата, която обслужваща гаранцията на рекултивираното депо, са предприели необходимите действия. Струпана е пръст, запечатвани са пробойните, а образувалата се гудронова река от около 30 метра е почистена.

Към днешна дата обаче се наблюдава изключително мощен изблик, който е повлякъл и огромни бетонни плочи, които досега задържаха и укрепваха склона. Свлякло се е и голямо количество пръст, което от своя страна е образувало своеобразна дига, която задържа гудрона в най-ниската част на склона и се е получило гудроново езеро.

След подаден сигнал към дирекция „Екология и транспорт“, оттам обясниха, че знаят за текущата ситуация и са предприети необходимите действия по решаването на проблема. Припомниха, че Община Русе има отделени средства за такива ситуации, но на практика все още гаранцията за рекултивирането на депото не е изтекла, а е до 2025 г. Фирмата, която отговаря за това, е софийска, но за разлика от предни години, не изпраща хора и техника, а използва местни подизпълнители. Така още днес или утре се очаква да започне дейността по обработването на разливите.

Това обаче е временно решение, особено при все още високите температури, тъй като именно горещините активизират гудрона, който се разширява, избива и се свлича по склона надолу. Към момента единствено може да се почисти и ограничи разливът, а за трайни мерки ще трябва да се търси друг вариант, който да предотврати ежегодният проблем за хората в района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    9
    НА ЦОНКА МЪЖЪТ Й
    НАША ЦОНКА Е ВЕЛИКА! ТЯ Е ЛЕСНИЧЕЙ И РАЗБИРА ОТ ВСИЧКО!
  • 9
    8
    НА ПЕНЧО КМЕТА ДА КАЖА
    ГУДРОНА Е ЗАПАЛИМ.ПЛАМНЕ ЛИ,ТРУДНО СЕ ПОГАСЯВА.СПОРЕД ТЕМПЕРАТУРИТЕ НА ВЪНШНАТА СРЕДА ВЕЩЕСТВОТО ГУДРОН ИМА ТВЪРДО,ПОЛУТВЪРДО И ТЕЧНО АГРЕГАТНО СЪСТОЯНИЕ.ТОВА СЕ СЛУЧВА ВИНАГИ В ГОЛЕМИТЕ И ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ ГОРЕЩИНИ,ЛЯТОТО.ВЕЩЕСТВОТО ПОЧТИ Е БЛИЗКО ДО СЪДТОЯНИЕТО НА МАЗУТ.ВИСКОЗИТЕТА МУ СТАВА С НИСКА СТОЙНОСТ ПОЧТИ КАТО ВОДА.МОЩНИ ЛОПАТКОВИ ПОМПИ И ИЗНАСЯНЕ НА ГУДРОНА В ТЕЧНО СЪСТОЯНИЕ КЪМ ТЕЦ-РУСЕ ЗА ИЗГАРЯНЕ.МОЖЕ ДА СМЪКНАТ И ЦЕНИТЕ НА ПАРНОТО ДАЖЕ ЗА ЕДИН СЕЗОН ОТ БЕЗПЛАТНИЯТ ИЗТОЧНИК НА ЕНЕРГИЯ.КОЛКО Е ДЪЛБОКО ЛИ? ЕДИН ГОСПОД ЗНАЕ. ТО ЯДЕ ПОСТОЯННО *ПРЪСТА".МОЖЕ ДА ИМА 50 М.,А МОЖЕ И ПОВЕЧЕ.НЯМА ДАННИ ЗА ИЗЛЕТИТЕ КОЛИЧЕСТВА.МНОГО МОЩНИ ПОМПИ,СПЕЦ.УСТОЙЧИВИ ЗАСМУКВАЩИ ТРЪБИ И КОГАТО СЪСТОЯНИЕТО Е КАТО СЕГАШНОТО ,ЯКА РАБОТА В ЦИСТЕРНИ И КЪМ ТЕЦ-РУСЕ.ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ МОЖЕ И ДА ИМА РЕЗУЛТАТ.НО ЕДНО Е СИГУРНО,ТЕЦ РУСЕ ЩЕ ИМА БЕЗПЛАТНО ГОРИВО С ВИСОКА КАЛОРИЧНОСТ ОТ ПЕТРОЛЕН ПРОИЗХОД.ПЛАМНЕ ЛИ ЩЕ ГОРИ КАТО НЕФТЕН КЛАДЕНЕЦ И ТОГАВА РУСЕНСКИТЕ ЕКОЛОЗИ И АКТИВИСТИ МОЖЕ САМО ДА ИГРАЯТ ГОЛО ХОРО ПО ПЪТЯ ЗА НИКОЛОВО ОТ ЩАСТИЕ И ДА БЪДАТ БЕЗПОМОЩНА ПУБЛИКА НА ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО. ДЕЙСТВАЙТЕ,НЯМА ВРЕМЕ.КЪДЕ ОТИВА В ЗЕМЯТА НЕ Е ЯСНО.ДО КОИ СЛОЕВЕ Е СТИГНАЛО АМА НИКАК НЕ Е ЯСНО И НЯМА КОЙ ДА КАЖЕ И МЕТОД ДА ИЗСЛЕДВА.
  • 7
    7
    daskal
    Ушатия отпадък да отива да го излизва. Щом лиже кравешки ануси и го раздава природозащитник ще залиже и гудрон.
  • 10
    6
    ПРОБЛЕМЪТ
    Проблемът има решение със съдействие на Европа и техни фирми по проблема,а не наши.Иначи паричките,ам и бам.Без посредници.Къртовска работа е...
  • 8
    5
    Към зелен
    Тъп си и некомпетентен.Това е спомен от държавата,а не от кмет или община.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари