Растящите транспортни разходи застрашават веригата за доставки на дизел в Европа

0
Това допринася за резкия скок на цените на горивата
Това допринася за резкия скок на цените на горивата Снимка: БГНЕС

Това допринася за резкия скок на цените на горивата

Рязкото увеличение на транспортните разходи, дължащо се на сътресенията в Червено море, оказва натиск върху веригата за доставки на дизелово гориво в Европа, допринасяйки за резкия скок на цените на горивата.

Тарифите за наемане на големи танкери, които да доставят горивото от Близкия изток до Северозападна Европа, скочиха до 117 000 долара на ден тази седмица, тъй като нападенията на хутски бойци срещу търговски кораби продължават да нарушават пазара на морски транспорт. Това допринася за повишаване на маржовете на дизеловото гориво - цената на горивото спрямо суровия петрол, информира Bloomberg TV Bulgaria.

Европа изпитва структурен недостиг на дизелово гориво и разчита на внос. Когато разходите за превоз се увеличават, цените на горивата в Европа трябва да се повишат в сравнение с други региони, за да се компенсират допълнителните разходи за превоз на барели от отдалечени доставчици.

Според данни на General Index неотдавнашният скок на транспортните разходи е допринесъл за повишаване на маржовете на дизеловото гориво в Северозападна Европа до най-високото ниво от началото на декември. Това допринесе и за увеличаване на т.нар. спред "изток-запад": разликата в цените на дизела в Европа и Азия.

Спредът между Изтока и Запада по отношение на дизела расте. Дизелът в Азия поевтинява в сравнение с Европа

Според Юджийн Линдел, ръководител на отдел "Рафинирани продукти" в консултантската компания FGE, въпреки че дизелът в Европа е по-скъп от този в Азия, по-скъпият превоз означава, че за износителите от Близкия изток, Персийския залив и Индия не е рентабилно да изпращат товари в Европа.

"Всъщност не би трябвало да виждаме големи потоци от дизелово гориво от Персийския залив и Индия към Европа при сегашните спредове в посока изток-запад", каза той. Ако тези барели не могат да намерят място в Европа, "те ще се насочат на изток".

Струва си да се отбележи, че маржът на дизеловото гориво в Европа се определя и от други фактори, като например прекъсвания на работата на рафинериите и икономическа активност. Регионът черпи барели и от американското крайбрежие на Мексиканския залив, а разходите за превоз през Атлантическия океан - макар и с по-малки кораби - не са се повишили толкова рязко.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    ПУТИН
    НА КОЛЕНЕЕЕЕЕЕ ! На килимчето в кремъл с дезинфекцирани човки да духате под дългата маса на опашка скрити. Урсула ще обира първото чорайбе, най-гъстото. После ще я завържат и ще я оставят да и изсъхне на лицето, ще и направят снимки в близък план и ще я изгонят на автостоп към брюксела. Педалите, които лакомо ще се опитат да се промушат и да вземат ред на опашката, ще бъдат изтезавани с електрошок и хвърлени в ЧернияДелфин при човекоядците, те да им обяснят как се лапат части от друго тяло. Ахахахаааа
  • 2
    1
    Русенец
    Сигурната рецепта на"Чичо Сам" за фалиране на Европа! Не напразно първо взривиха Северен поток. Захранването на "Немската машина" с евтин Руски газ щеше да "изстреля" Европа. Но пък може да приемете, че нищо не зависи от нас. Всичко останало е " захаросани приказки за балъци".
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари