Ръстът на печалбите на банките бие пореден рекорд

0
Впечатление прави огромното увеличение на приходите от лихви
Впечатление прави огромното увеличение на приходите от лихви

Впечатление прави огромното увеличение на приходите от лихви

Ръстът на печалбата на банките в страната бие пореден рекорд. За първите два месеца на годината банковата система е реализирала печалба в размер на 394 млн. лв. Това е със 158 млн. лв. или 67% повече от първите два месеца на 2022 година, отбелязва вестник СЕГА.

Впечатление прави огромното увеличение на приходите от лихви. То доказва започналият тренд на поскъпване на кредитите у нас на фона на почти непомръдващите лихви по депозитите. За януари и февруари нетната доходност на банките от раздадените заеми е почти 688 млн. лв., докато преди година тази доходност е била 475 млн. лв. Това е ръст от 44%.

В същото време доста по-скромно са нараснали нетните приходи от такси и комисиони - за първите два месеца на тази година те са 229 млн. лв., докато миналата година са били 212 млн. лв.

Друга причина за добрите финансови резултати на банковата система са намалелите разходи за провизии за евентуални лоши кредити - в края на февруари те са 27 млн. лв., с 54% по-малко от отчетения година по-рано.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Мунчо
    Не са виновни търговските банки, а БНБ - те са администрацията им и само стоят, гледат и получават огромни заплати от държавата и възнаграждения от самите търговски банки за бездействието си. Влизането в еврозоната почти би ликвидирало БНБ и съответно престъпното им бездействие. Ситуацията се превръща от кожодерство в мародерство.
  • 5
    1
    Емо
    от години е тъка с високите такси да се намеси държавата и там нали идеята е не се носят пари а по този начин ще откажат хората поредните лакомии ами печелете на оборот ме на надценка:))))
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари