Печалбата на банките стигна рекордните 3 милиарда лева

0
Ръстът е с рекордните 75% спрямо октомври 2022 година
Ръстът е с рекордните 75% спрямо октомври 2022 година Снимка: БНБ

Ръстът е с рекордните 75% спрямо октомври 2022 година

Печалбата на банковата система стигна рекордните 3 милиарда лева към края на октомври. Ръстът е с впечатлителните 75% спрямо октомври 2022 г., което също е рекордно нарастване.

От данните на БНБ става видно, че основна заслуга за завидната печалба на банките има силното нарастване на приходите от лихви - за десетте месеца на годината нетният приход от лихви в банковата система е 4 млрд. лв. В сравнение с миналата година сумата е скочила с 1.4 млрд. лв.

Не само кредитният бум обаче е причина за добрия финансов резултат на банковата система, отбелязва в. “Сега”.

В България търговските банки все още държат на нулеви нива на лихвите по спестяванията на гражданите и фирмите. Това е валидно за четирите най-големи банки в страната и ако статистиката на БНБ все пак отчита леко отлепяне от нулата на средната лихва по депозитите, това се дължи на няколко от малките финансови институции, които по този начин опитват да привлекат нови клиенти.

В същото време растат и приходите от такси и комисиони, които в последните години банките една през друга постоянно повишават. Нетният приход от такси и комисиони за десетте месеца на годината е 1.235 млрд. лв., което е с около 100 млн. повече от миналата година.

Брутните кредити и аванси в края на октомври достигат 108.8 млрд. лв. и на месечна база отбелязват растеж със 752 млн. лв. (0.7%), отчита БНБ. Увеличават се кредитите за домакинства с 525 млн. лв. и на фирмите - с 245 млн. лв.

Общите депозити в банковата система в края на октомври са 140.1 млрд. лв., като през месеца е отчeтен спад в размер на 1.2 млрд. лв. (0.9%) Този спад се дължи на спад на депозитите на кредитни институции, на други финансови предприятия и на държавния сектор. Увеличават се депозитите на домакинства с 571 млн. лв. и на фирмите с 22 млн. лв., 0.05%.

От данните на БНБ е видно, че намаляват разходите за провизиране на евентуални лоши кредити - в края на октомври 2023 г. те възлизат на 302 млн. лв. при 367 млн. лв. в края на октомври 2022 г.

Междувременно Българската народна банка БНБ обяви, че от 1 декември 2023 г., основен лихвен процент (проста годишна лихва) в размер на 3.80 на сто. Това е само с 0.01% повече в сравнение с предния месец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    5
    дд
    а заплатите в банките по малки от чистачка в съда
  • 3
    4
    до много такси
    Държава има,контрол няма.Всички тупкат мангизи и траят.Най вече БГ.Депутатите.Боли ги оная работа парламентарните групи от ЛГБТ
  • 6
    3
    Истината
    Има Господ, който забавя, но не забравя.
  • 5
    2
    МНООГО такси
    като няма държава която да защитава народа си с тези непрекъснати вдиагния на таксите.... На запад където се стремим за дебитни сметки няма никакви такси!!!!. П.С. - има опция други суми и си пишеш колкото искаш да теглиш без да се мъчиш няколко пъти.
  • 9
    1
    Е И СЕГА ?
    НИЕ КЛИЕНТИТЕ КАКВО РАЗБРАХМЕ? ОСВЕН ЧЕ СА ЗАВИШЕНИ ТАКСИТЕ И ТЕ КАРАТ ДА ТЕГЛИШ ОТ БАНКОМАТА ПО ДВА ПЪТИ ЕДИН СЛЕД ДРУГИ ЗАЩОТО НЕ ПИСКАТ ПОВЕЧЕ ОТ 400 ЛВ. НИЩО ЧЕ Е ЗАЛОЖЕН ПО ГОЛЯМ ЛИМИТ.И ТАКА: ДЪРПАШ 400 ЛВ. ТАКСИ. ВАДИШ КАРТАТА И ОТНОВО ТЕГЛИШ И ПАК ТАКСИ И ТАКА ОБЩО ТРИ ПЪТИ ЗА ДА ВЗЕМА 1200 ЛВ.ОТ "МОЯТА СМЕТКА,МОИТЕ ПАРИ,МОЯТА/ТЯХНАТА/ БАНКА". И ? НЕЩО ПАК ТИХО КУЦА РАБОТАТА.АМИ ТЕГЛЕНЕ НА МЯСТО ОТ СЛУЖИТЕЛ НА КАСА? ТАМ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ ИЛИ ВНОСКА? ЗАЩИТА НА ПОТРЕБИТЕЛЯ? СЛАНИРАНЕ НА ЛИЧНИ КАРТИ? ЕДНО Е ДА СЪБИРАТ ЛИЧНИ ДАННИ,ДРУГО Е ДА СКАНИРАТ ЛИЧНИ КАРТИ И ДА ГИ КСЕРОКОПИРАТ. НЕЩО ПАК КУЦА РАБОТАТА.КВАЛИФИЦИРАНА ИНФОРМАЦИЯ,ЛИЧНИ ДАННИ,АДМИНИСТРАТОР НА ТАКИВА И НЕГОВИТЕ ПРАВА? ЕДНО Е ДА ЗАПИШЕШ ЛИЧНАТА КАРТА И ДА СНЕМЕШ ДАННИ,СЪВСЕМ ДРУГО Е ДА Я СКАНИРАШ И КСЕРОКОПИРАШ. И КАКВО ПРАВИ КОМИСИЯТА ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари