Ръст на делата за издръжка, образувани в Районен съд - Русе

0
За първите два месеца на 2023 г. постъпилите искови молби за издръжка са 26
За първите два месеца на 2023 г. постъпилите искови молби за издръжка са 26 Снимка: Dunavmost

За първите два месеца на 2023 г. постъпилите искови молби за издръжка са 26

Постъпилите през 2022 г. в Районен съдРусе искове за издръжка на дете са били 84 на брой, докато за 2021 г. - 73.

По-голямата част (64) са били за изменение размера на присъдена издръжка. По образуваните в края на 2022 г. 15 дела все още няма постановено решение, като за част от тях тече законовия едномесечен срок за отговор от ответника, а за друга – срока за произнасяне. Пет от производствата са били прекратени поради оттегляне на иска. По 18 от делата страните са постигнали спогодба, по 21 искът е бил уважен изцяло, а по 25 – частично. Преобладаващите съдебни решения, с които е бил осъден родител да заплаща месечна издръжка за детето си, са били за размер между 162,50 лв. и 300 лв. По 4 дела са били присъдени по-високи суми: между 350 лв. и 600 лв. Три от исковете, предявени от пълнолетни деца срещу родителите им, са били отхвърлени, поясниха от съдебната институция.

За първите два месеца на 2023 г. постъпилите искови молби за издръжка са 26.

Чл. 142. Семеен кодекс (1) Размерът на издръжката се определя според нуждите на лицето, което има право на издръжка, и възможностите на лицето, което я дължи.

(2) Минималната издръжка на едно дете е равна на една четвърт от размера на минималната работна заплата.

През 2021 г. минималната издръжка е била 162,50 лв., от 01.04.2022 - 177,50 лв., а от 01.01.2023 г. – 195 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    hskldl;'khsd
    ебъги без да имам пари
  • 6
    1
    мурви
    В днешно време това е схемата на миндилите. Знаят се какви са мурви. За това просто търсят някой платежоспособен да им надуе корема, после да им издържа детенцето, докато те са свободни да вършеят из чуждите легла. Така хем наследника е осигурен, хем си мърсуват на воля, докато балъка плаща издръжка. Разбира се има много изключения, но тенденцията е видима.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари