Рашков: Не намерихме дипломата на Гешев в Академията на МВР

6
Висшият съдебен съвет е отказал да бъде проверено кадровото досие на главния прокурор
Висшият съдебен съвет е отказал да бъде проверено кадровото досие на главния прокурор Видео: NOVA

Не намерихме дипломата на главния прокурор Иван Гешев в Академията на МВР

Това каза вицепремиерът и вътрешен министър в служебния кабинет Бойко Рашков по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос от народния представител Николай Хаджигенов, предава NOVA.

Рашков обясни, че е била извършена проверка от служители на МВР и след като дипломата не е била открита той е поискал от Висшия съдебен съвет възможност да бъде проверено неговото лично кадрово дело в съвета, но е бил е получен отказ, като е казано, че копие на дипломата е качено на сайта на ВСС.

Ние не сме направили изчерпателна, обективна проверка по зададения от вас въпрос”, посочи в заключение министърът на вътрешните работи.

В писмен отговор на въпрос от Николай Хаджигенов за дипломата за юридическо образование на главния прокурор към образователния министър се посочва, че Иван Гешев е бил приет на 15 септември 1989 г. във Висшия институт „Георги Димитров” при МВР, във факултет „Държавна сигурност” и е изучавал специалността „Защита на сигурността на Народна Република България”. През 1991 г. факултетът е закрит и Гешев продължава обучението си във факултета „Национална полиция”. Там е завършил образованието си на 12 септември 1994 г. и е получил диплома по специалността „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността”, с придобита гражданска специалност „Право”, квалификация „юрист”. В края на обучението си през 1994 г. Гешев полага три юридически изпита: Наказателно право и наказателен процес; Гражданско право и граждански процес; Специални дисциплини. По данни на Академията на МВР на Иван Гешев е издадена диплома.

Във връзка с въпрос за предприетите мерки от МВР за противодействие нарушенията на политическите права на гражданите по време на изборите, министър Рашков даде подробности за организацията на работа на полицията.

Досега подобно противодействие на криминалния вот по време на избори не съм забелязал да има. В обществото по-скоро срещаме одобрение за това, което сме направили", посочи министърът. Той добави, че резултатите са постигнати чрез получаване на изпреварваща информация и службите на МВР са успели да предприемат превантивни действия за предотвратяване на криминалния вот.

Бойко Рашков каза още, че МВР е съставило предупредителни протоколи на 10 200 души, като за всеки един е била получена информация, че готви да предприеме действия срещу политическите права на гражданите - да мотивира да се гласува за една или друга партия.

Министърът посочи също, че МВР е образувало 93 наказателни производства за изборни нарушения, като част от тях все още се работят, а други са приключени и предадени на прокуратурата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари