Ракриха онлайн схема за теглене на кредити от чуждо име

2
Трима души са използвали лицева верификация, за да вземат кредит на името на други хора
Трима души са използвали лицева верификация, за да вземат кредит на името на други хора

Трима души са използвали лицева верификация, за да вземат кредит на името на други хора

Онлайн схема за теглене на кредити от чуждо име разкриха в Пловдив. Трима души са използвали лицева верификация, за да вземат кредит на името на други хора.

Парадоксално лицевото разпознаване всъщност осигурява най-високо ниво на сигурност. Единствено човешката непредпазливост може да улесни извършването на престъпления, обясняват експертите. Технологията работи така, че при всяко следващо използване на банкови услуги се сравнява дали лицето е същото, което е било заснето при регистрацията.

"Това на практика спира възможността друго лице, дори да е излъгало другарчето да се регистрира на чуждо устройство да не може да се използва тази чужда регистрация на това чуждо устройство да се използва за измамнически цели", обясни проф. д-р Георги Димитров, цитиран от БНТ.

Държавните институции задължително използват биометричен пин с лицево разпознаване. В частния сектор обаче това може и да не е приложимо, което е позволило измамата в Пловдив.

"В частния сектор всеки се бори за това да има възможно най-лесно бързо и удобно достъп до потребителите на услугите, т.е. да не се създават допълнителни за тях изисквания. Но това допълнително изискване разбира се неизползването му е за сметка на сигурността. В този цитиран случай - това се е случило. На практика е активирана възможност за разписване без да е поискано показване на лицето на потребителя към момента, в който е извършено подписването на документни и затова се е случило. На практика това е инцидентен случай", каза проф. Димитров.

От компанията, разработила програмата, посочват, че почти всички банки у нас използват лицево разпознаване при онлайн банкиране. А други възнамеряват да го въведат. За да повишат максимално бдителността на клиентите, софтуерните специалисти са въвели и нови функционалности, сред които повече указателни съобщения на екрана. Технологията е получила и висока оценка.

"Единодушно беше прието от експертите на ЕК, че технологията не може да има такъв пробив, че тя е на едно от най-високите нива на сигурност", добави проф. Димитров.

Въпреки това съветът е един - никога да не се предоставят лични или биометрични данни на съмнителни хора и организации.

"Най-високата степен на защита е бдителност и трябва човек да проверява за какво става въпрос, защо му искат тези неща", каза програмистът Цветан Филев.

Благодарение на новите технологии подобни измами се разкриват лесно, защото всяко престъпно действие може да се проследи и в крайна сметка да има обвинение в съда.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари