Ракия да не пием, сланина да не ядем... по-добре да умрем

0
Бате Бойко преди време ни обеща, че няма да ни пипа, а сега каква стана
Бате Бойко преди време ни обеща, че няма да ни пипа, а сега каква стана Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за акцизите и данъчните складове са лобистки и обслужват интересите на винпромите, заявиха протестиращите лозари и собственици на казани от Югозапада, предаде БГНЕС.

Над 100 собственици на казани за изваряване на ракия и собственици на лозови масиви от Сандански, Петрич и Дупница излязоха на протест по обяд днес край главен път Е-79, при комплекс „Мамин Кольо” на входа на Сандански. Протестиращите бяха категорични, че ако промените влязат в сила, това ще ги унищожи. Според приетите наскоро промени, домашна ракия може да се вари от 1 юли до 31 декември - тези, които имат казани с вместимост над 500 литра трябва да се регистрират като акцизни складове.

„С настоящия митинг искаме глухият да чуе, слепият да види, докъде ни докараха народните избранници. По-глупав от този закон, който са гласували, че ракия може да се вари от 1 юли до 31 декември не може да има”, каза Иван Велков. „Питайте дедите си дали някога са варили ракия през юли и август, добави Велков. Според него не бива в останалото време казанджиите да остават без осигуровки, а хазната без приходи.

„Лозарството е основен поминък в този край, не посягайте на хората с цървулите”, призова депутатите Велков. Според него винпромите не купуват от лозарите и килограм грозде и призова от микрофона Менда Стоянова и депутатите да слязат сред народа и да чуят неговия глас. Чуят ли го, Велков обеща на Стоянова и Емил Димитров-Ревизоро буре с вино.

„Бате Бойко преди време ни обеща, че няма да ни пипа, а сега каква стана”, припомни Симеон Христов. „Господа депутати, докарахте българския народ да се моли за стотинката, сега ни отнехте и ракийката, с нея мажа коленете, като пийна 100 грама болката минава и душата успокоява”, каза Панчо Пасков от село Кромидово. „Ще се запалваме и дори да ни глобявате ще варим ракия, дори и да ни потурчите”, заплаши Пасков.

На мирния протест, продължил 30-на минути, събралите се издигнаха плакати: „Убийци на българските традиции”, „Долу ръцете от частните казани”, „Господа, чий интереси представлявате”, „Не съсипвайте лозарството”, „Унищожаване на малкия и среден бизнес в България” и др. Духов оркестър весели протестиращите в този черен ден за лозарите, казанджиите и клиентите им от Югозапада. „Ракия да не пием, сланина да не ядем, по-добре да умрем”, оплакваха се те.

Протестиращите са заканиха, че ако не ги чуят следващите протести няма да са мирни като днешния.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари