Райна Кабаиванска бе отличена с наградата „Мария Калас“

1

Голямата оперна певица Райна Кабаиванска получи наградата „Мария Калас“.

Отличието бе връчено на българката на 2 август във Верона, Италия, на кулминацията на фестивала „Мария Калас“, провеждащ се под егидата на фондация „Арена ди Верона“, община Верона и регион Венето.

Кабаиванска е първата неиталианка, на която е присъдено голямото отличие. Учреден пред 2013-а, призът се връчва на италиански творци в областта на оперното изкуство с исторически принос за славата на Арена ди Верона. Носители на наградата пред годините са режисьорът Франко Дзефирели, баритоните Ренато Брузон и Роландо Панераи и др. Основател на фестивала е Никола Гуерини, а Дзефирели бе почетен председател на форума от създаването му до смъртта си тази година, пишат от Площад Славейков.

Дебютът на Райна Кабаиванска в прочутия античен театър е през 1970 г. в „Манон Леско“. Партнира ѝ Пласидо Доминго, диригент е Нело Санти, режисьор – Натаниел Мерил. Последното ѝ излизане на Арената е на 2 август 1997-а, в спектакъла „Мадам Бътерфлай“, поставен от Бени Монтресор специално за българското сопрано. На финала на последното си представлевие, приемайки от сцената аплаузите на публиката, Кабаиванска вдига ръка към небето и казва: „Посвещавам го на теб, Мария“.

На същата дата – 2 август, през 1946 г., е дебютът на Калас на Арена ди Верона – в „Джоконда“ от Амилкаре Понкиели.

Мария Калас и Райна Кабаиванска работят заедно през 1973-а в Торино. По онова време Калас вече не пее – тя е режисьор на спектакъла „Сицилианска вечерня“, който отбелязва голямото отваряне на театъра след 30 г. ремонт.

На награждаването на Кабаиваска на 2 август пяха учениците ѝ Райналдо Дроз и Киара Изотон – арии и дуети от опери на Верди и Пучини, разказаха пред „Площад Славейков“ зрители, присъствали на събитието. По време на церемонията има телефонни включвания с Адуа Павароти (първата съпруга на Лучано Павароти) и прочутата певица от школата „Кабаиванска“ Мария Агреста.

През септември Райна Кабаиванска пристига в София за 19-ото издание на своя Международен майсторски клас, организиран от Нов български университет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари