Радио Свободна Европа прекратява дейността си в Русия

1
Решението е било наложено на компанията "от режима на Путин като посегателство над истината"
Решението е било наложено на компанията "от режима на Путин като посегателство над истината"

Радио Свободна Европа/Радио Свобода преустановява дейността си в Русия, след като местните данъчни власти започнаха процедура по несъстоятелност срещу руската служба на РСЕ/РС в петък и полицията засили натиска върху нейни журналисти.

Това се случва дни, след като руският президент Владимир Путин подписа закон, който отрежда присъда от 15 години затвор за журналисти, които не следват позицията на Кремъл за войната в Украйна, предава Свободна Европа.

Президентът и главен изпълнителен директор на РСЕ/РС Джейми Флай каза, че решението "е било наложено" на компанията "от режима на Путин като посегателство над истината".

"След години на заплахи, сплашване и тормоз над нашите журналисти Кремъл, опитвайки се отчаяно да предотврати руските граждани да узнаят истината за нелегалната му война в Украйна, сега брандира честни журналисти като предатели на руската държава", казва Флай в свое изявление в събота.

По негови думи РСЕ/РС ще продължи да разширява работата си за руската аудитория. "Ще използваме всяка възможна платформа, с която можем да достигнем до тях във време, в което те се нуждаят от нашата журналистика повече от всякога", казва Флай.

Други големи международни медии също преустановиха дейността си в Русия в събота, включително BBC NewsCNNBloomberg News, канадската национална CBS и немските ARD и ZDF.

Russian authorities have intensified pressure on media outlets, threatening them for their reporting about the invasion on topics such as the heavy resistance being put up by Ukrainian forces despite Russia's overwhelming military power.

Руските власти засилиха натиска върху медиите, като ги заплашват във връзка с работата им по инвазията и теми като силната съпротива, която оказват украинците въпреки надмощието на руските военни сили.

На 3 март една от най-известните руски радиостанции Ехо Москва обяви прекратяване на дейността си, поне временно, след като е била свалена от ефир вследствие на отразяването на войната.

През последните дни девет от рускоезичните сайтове на РСЕ/РС бяха блокирани, след като медията отказа да се съобрази с изискванията на правителството за изтрие информация за руската инвазия в Украйна. Сред тях са рускоезичните North.RealitiesSiberia.RealitiesIdel.Realities, и Caucasus.Realities.

На 28 февруари Русия блокира достъпа до още два сайта на компанията, един от които Current Time - денонощна дигитална и телевизионна мрежа, управлявана от РСЕ/РС в кооперация с VOA.

РСЕ/РС произвежда съдържание за руската аудитория от 1953 г. и поддържа свои офиси на територията на страната от 1991 г., когато е основана редакцията в Москва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    До 15
    Не е сигурно кой се излага.
  • 1
    15
    до 14
    Пропусна да напишеш, че е хубав СПОРЕД ТЕБ.:) Или викаш, че щом на теб ти харесва, то значи всички трябва да го харесват? :) Не ми отговаряй, няма нужда да се излагаш повече.:) Хубава вечер да имаш и бъди здрав!:)
  • 1
    14
    Съгласен
    Съгласен с теб. Само за сведение -един хубав сериал
  • 1
    13
    до 12
    Продължавам да нямам представа кой е и какво е "Откраднат живот". Да, определено имаме различни представи за интелектуалци.
  • 0
    12
    До 10
    Алекс Алексиев. Актьол от Откраднат живот. Мисмисля в ролята на доктор Василев, единия от разменените братя
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари