Работодателите трябва да насърчават служителите си да даряват кръв

0
Това стана ясно по време на кампанията „Кръвта не е за продан – тя е подарък“, която се провежда в Русе
Това стана ясно по време на кампанията „Кръвта не е за продан – тя е подарък“, която се провежда в Русе Видео: БНТ Русе

Това стана ясно по време на кампанията „Кръвта не е за продан – тя е подарък“ в Университетската многопрофилна болница в Русе.

Акцията под този наслов се провежда за втора поредна година в града. По време на миналогодишното ѝ издание 51 души дариха безвъзмездно кръв, съобщава БНТ Русе.

Виктор Стоянов днес дари кръв за 43-и път. Превърнал е кръводаряването в мисията на живота си. Редовно се среща с ученици, за да им разкаже колко е важно да си безвъзмезден кръводарител.

Виктор Стоянов – безвъзмезден кръводарител: „Емпатията е кръвта на обществото. В България за изминалата година имаме 166 650 кръводарявания при необходимост от 357 700 – близо два пъти е разликата.“

Проблемът обаче е, че дори човек да пожелае да дари, работодателят му може да не прояви разбиране и това да откаже кръводарителя.

Стела Кръстева – връзки с обществеността в УМБАЛ – Русе: „Ако има хора в частните фирми и в предприятията, които искат да направят това, те невинаги срещат подкрепа от страна на ръководството си, че ще получат това, което им се полага по закон – тези дни платен отпуск.“

Затова от здравното заведение призовават всички работодатели да бъдат съпричастни, защото всеки в живота си може да се сблъска с необходимост от кръв – за себе си или за свой близък. Освен това според специалистите единственото решение на проблема с търговията с кръв е именно доброволчеството.

Стела Кръстева – връзки с обществеността в УМБАЛ – Русе: „В закона е казано, че е незаконно да се търгува, но никой не може да накара хората, които всъщност си плащат на търговците пред болницата, да дадат показания примерно в полицията или да подадат сигнал. Единственото, което можем да направим, е да не ги допускаме на територията на болницата, което сме направили с вътрешен правилник.“

Акцията по кръводаряване в болницата продължава до 8 декември включително.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари