Кръводаряването не боли, но спасява

0
Отделете 20 минути, за да помогнете за нечий живот
Отделете 20 минути, за да помогнете за нечий живот Видео: Русе Медиа

Задава се криза в безвъзмедното кръводаряване заради застаряващото население у нас.

Кръводарителите са обикновено млади хора, без съпътстващи заболявания, но техният брой в последните години намалява. При последната акция в Русе, организирана от Българския червен кръст, отзовалите се млади хора са били единици, предава Русе Медиа.

Сред активните кръводарители е Антоанета Ябанозова, която в момента е и директор на БЧК-Русе. Тя започва преди 10 години, след като на самата нея й се налага животоспасяващо кръвопреливане.

"Даряването не е страшно, не боли, както много млади хора си мислят. Даряването на кръв за мен е един високо хуманен акт, който смятам, че всеки здрав човек може да прави поне веднъж годишно – 20 минути да отделиш от личното си време, за да помогнеш на някой друг. Важното е да имаме вътрешно желание, а тази емоционална бариера и този страх, който е във всеки от нас от игли – няма нищо страшно. Просто едно леко убождане – дали ни вземат кръв за изследване или кръводаряваме, това не е никакъв проблем, споделя Антоанета.

За съжаление все по-малко са младите хора, които по свое желание даряват кръв. „А тази нужда постоянно расте, населението на България става възрастно, младите хора са по-малко вече. Вие знаете, това е демографски проблем, но той стана проблем и на трансфузионната система. Малко са кръводарителите, които безвъзмездно, т.е за никой конкретен човек, кръводаряват“, коментира началникът на отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ „Канев“ д-р Биляна Цветанова.

За да насърчат кръводаряването сред младите, БЧК в Русе организира изнесени акции по места. „Ние смятаме, че от гледна точка на мотивацията на самите хора е много по-добре това да се случва там, където са те. И правим всичко възможно това да се случва“, казва Павлин Петров от БЧК- Русе.

От организацията настояват отново за законови промени, сред които данъчни облекчения за кръводарителите и допълнителен отпуск за кръводарителите.

Източник: Русе Медиа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари