Работещите ще взимат повече пари при болнични

2
КНСБ: Ръстът на вдовишката добавка обезсмисля наследствените пенсии
КНСБ: Ръстът на вдовишката добавка обезсмисля наследствените пенсии Снимка: Dunavmost

КНСБ: Ръстът на вдовишката добавка обезсмисля наследствените пенсии

При болнични работещите ще получават повече пари след промяната от следващата година, която предвижда работодателят да плаща първите два, а не три дни от болничния. Това се посочва в становище на КНСБ по промените в закона за бюджета. Според синдиката тази мярка ще доведе до допълнителни разходи в системата на ДОО от 77 млн. лева, като загубата на приходи е в размер на 15 млн. лева, пише PARITENI.bg.

Но все пак с оглед правата на осигурените, тя може да се оцени като положителна, тъй като те ще получат от НОИ с 10 процентни пункта по-високо заплащане от даваното от работодателя, посочват от КНСБ.

От синдиката обаче смятат, че запазването на минималното обезщетение за безработица на 18 лева е неприемливо, тъй като гарантира на безработните суми под 400 лева, на фона на линия на бедност от 526 лева за следващата година. те определят като възмутителна идеята тази сума да се запази до 2026 г. затова от синдиката предлагат минималното обезщетение да стане 24 лева от следващата година, а максималното – 100 лева.

КНСБ се обявява и против ръста на вдовишката добавка от 26,5 на 30% от пенсията на починали съпруг. Според тях това обезсмисля наследствените пенсии, доколкото добавката плътно се доближава до тях и поставя въпроса доколко се вписва в принципите, на които се основава пенсионната система.

Ръстът на максималния осигурителен доход е стъпка в правилната посока, но недостатъчна, особено с оглед близостта му с максималния размер на пенсиите. Това е предпоставка за задържане на тавана на пенсиите за по-продължително време, което ще доведе както до увеличаване на хората, засегнати от него, така и до нуждата от повече пари за увеличаване на максималната пенсия, защото колкото повече време тя стагнира, толкова повече ще са засегнатите пенсионери, посочват от синдиката.

Същевременно от КНСБ подчертават, че минималната работна заплата не може да служи като единствен инструмент за промяна на минималните осигурителни доходи по икономически дейности и групи професии.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    СвръхАз
    да! Зеамите се наследяват, но пенсиите - не! Има нещо сбъркано.
  • 9
    2
    Ами ...
    защо не казва тази умница, къде отиват парите за пенсия на починалия, който не се е възползвал от нея?! Защо в частните фондове може да се наследява ЦЯЛАТА натрупана сума за пенсия, а в държавния фонд остава неползван дори от преживелия съпруг. Работил човека, внасял осигуровки и накрая е .... умрял. Значи край! Парите му са за....циганите, пардон малцинствата ли?!!!
  • 8
    1
    КНСБ май срещу народа
    "КНСБ се обявява и против ръста на вдовишката добавка от 26,5 на 30% от пенсията на починалия съпруг." Нещо не мога да разбера - КНСБ за народа ли работи или срещу него? Пенсионер може да взема или наследствена пенсия, или вдовишка добавка, не двете. Ако пък не е пенсионер - има право само на наследствена пенсия и то при определени условия. То 3,5% допълнително станаха обект на завист
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари