Работещите бедни в страната са 65%

0
20 жизненоважни храни могат да бъдат купени с МРЗ в Румъния 15 пъти, а в България 8,2 пъти
20 жизненоважни храни могат да бъдат купени с МРЗ в Румъния 15 пъти, а в България 8,2 пъти

20 жизненоважни храни могат да бъдат купени с МРЗ в Румъния 15 пъти, а в България 8,2 пъти

Поне 2616 лв. са нужни месечно за семейство с едно дете. 4,3% е повишението на разходите. Темата коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова в „Здравей, България“ по NOVA.

Тя обясни, че в момента около 1 млн. души не могат да достигнат заплата за издръжка, а миналата година са били 1,7 млн. души. Експертът допълни, че през 2023 г. това са 67% от работещите, а тази година са 65%.

Данните показват, че за 20 жизненоважни стоки са необходими 113 лв., посочи Иванова. „В Испания тези 20 стоки с една минимална работна заплата могат да бъдат купени 26 пъти, в Румъния 15 пъти, а в България 8,2 пъти“, допълни тя.

Иванова каза, че според директивата за адекватна МРЗ, която трябва да се транспонира до 15 ноември в страната, МРЗ трябва да бъде равна за заплатата за издръжка, която е 1616 лв. на едно лице. „Тогава няма да говорим за работещи бедни, каза експертът.

Иванова обясни, че през 2023 г. цените на хранителните стоки са нараснали с 21%. В момента има задържане на цените, допълни тя.

„Когато говорим, че малката потребителска кошница е нараснала с 4% това е на фона на вече повишени цени и затова не може да се усети, че инфлацията е преодоляна“, допълни експертът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    daskal
    Само 65%? Твърде оптимистично наблюдение. Вероятно е правено от много голямо разстояние. От Канарските острови или дори от Хавай.
  • 10
    1
    Работник
    Робовладелците в България уж търсят способни кадри, но не искат да им плащат заслужено възнаграждение. Ще внасяме "кадри" от таджикистан, монголия и бурунди! Само як бой ще ги оправи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари