Путин с ултиматум към НАТО: Изтеглете си изтребителите от България!

3
Руският президент Владимир Путин постави ултиматум на Вашингтон
Руският президент Владимир Путин постави ултиматум на Вашингтон

Руският президент Владимир Путин постави ултиматум на Вашингтон да намали военната си инфраструктура и контингента войски в България, Румъния и прибалтийските републики до нивото, което е било през 2010 г.

Ако това не се случи, Русия заплаши, че няма да унищожи военния си плутоний. 

В понеделник държавният глава издаде указ за едностранно прекратяване на споразумението със САЩ за унищожаването на обогатен плутоний и формулира условията си, за да продължи да го изпълнява, съобщават агенциите Ройтерс и ТАСС. Споразумението е от 2000 г. и влиза в сила през 2010 г., като двете страни се задължават да унищожат по 34 тона плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и други начини.

Според мотивите на Путин "съществува заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация", "неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний", както и "необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация.

В България съществуват две авиобази за съвместно ползване с американските военни - "Безмер" и "Граф Игнатиево", както и полигона "Ново село" и складове в Айтос. Отскоро американски изстребители патрулират над небето ни.

Москва постави и друго условие - САЩ да се откажат от неприятелската си политика към Русия. Путин поиска да се отмени т.нар. закон "Магнитски" от 2012 г., както и текстове от закон от 2014 г. в подкрепа на свободата в Украйна, както и в отменянето на всички санкции срещу руски юридически и физически лица.

Има и желание САЩ да обезщети Русия за понесените от нея щети от американските санкции и от принудителните руски контрасанкции.

Според външния министър Сергей Лавров Москва изпраща сигнал към Вашингтон, че няма да постигне нищо като говори с Русия от позиция на силата, на санкциите и ултиматумите.

Говорител на държавната корпорация "Росатом" декларира, че тя е изпълнила "предсрочно пътната карта по проекта", който предвижда унищожаването на излишния плутоний."

Източник: 168 часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари