Путин нареди да бъдат наети близо 140 000 войници

2
Ако Русия имаше 400 000 или повече сухопътни войски през февруари, резултатът щеше да е много различен досега
Ако Русия имаше 400 000 или повече сухопътни войски през февруари, резултатът щеше да е много различен досега Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ако Русия имаше 400 000 или повече сухопътни войски през февруари, резултатът щеше да е много различен досега

Президентът Владимир Путин нареди на армията си да увеличи общия брой на войските със 137 000 до 1,15 милиона, най-високото ниво от повече от десетилетие, докато Русия се окопава във войната си срещу украинските сили, подкрепяни от САЩ и техните съюзници, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Краткият указ на Путин, публикуван на уебсайта на Кремъл, не обяснява мотивите за увеличението или откъде ще дойдат новобранците. Русия се обърна към частни военни изпълнители, местни „доброволци“ и новобранци измежду затворниците, за да попълни загубите, които претърпя за шест месеца, откакто нахлу в Украйна. Досега Кремъл избягваше масова мобилизация или дори официално обявяване на война, опитвайки се да ограничи вътрешните последици от кампанията.

Но тъй като напредъкът ѝ на бойното поле спря през последните седмици в лицето на яростната украинска съпротива и нарастващите доставки на модерни американски и европейски оръжия, руската армия е под нарастващ натиск да изпълни обещаните цели на Кремъл.

„Украйна показа, че има войни, за които се нуждаете от по-големи конвенционални сили, за да ги спечелите, защото не можете да използвате ядрени оръжия“, каза Василий Кашин, руски военен експерт от Московското висше училище по икономика.

„Ако Русия имаше 400 000 или повече сухопътни войски през февруари вместо 280 000, които имаше, резултатът щеше да е много различен досега.“

От руските мъже се изисква да служат една година във въоръжените сили, но Кремъл каза, че няма да разполага наборници в Украйна. Но големият брой жертви от конфликта доведе до спекулации, че правителството може да се стреми да наеме повече войници и властите вече са повишили максималната възраст за записване в армията. Колин Кал, заместник-министър на отбраната на САЩ, каза този месец, че около 80 000 руски войници вероятно са били убити или ранени в Украйна за по-малко от шест месеца.

Увеличение, толкова голямо, колкото предвиденото в указа на Путин, може да бъде предизвикателство, като се има предвид намаляващото население на Русия, особено сред по-младите възрасти. Още преди войната Кремъл предлагаше на новобранци от съседни страни шанс за гражданство, ако служат в неговата армия.

„Това е дългосрочна стъпка, а не за настоящето“, каза Кашин за указа на Путин.

За последен път Путин промени числеността на войските през 2017 г., като я увеличи с 13 628 войници, но последният указ я довежда до най-високото ниво поне от 2005 г., когато Русия разчиташе много повече на наборници.

На практика Кремъл разрешава добавянето на наборници за цял допълнителен наборен цикъл — или приблизително половината от техните предвоенни служители на срочен договор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    9
    Откровено казано
    Първо никак няма да е лошо украинските дечица да ги учат на повече Математика в училище. Идеята има чисто интелектуален характер и не засяга военния персонал на Русия! До сега някой да е чувал нещо от сорта на: "Ученици от Украйна ще участват на международна олимпиада по Математика"?! Няма и да чуете, но общо взето още от 7-годишни е изпуснат родителския контрол върху тях. Учат ги само да се бият и псуват по между им и естествено да мразят всичко що е руско. И се стига до извода, че тези хора, които искат на всяка цена да се присъединят към ЕС и НАТО не отговарят на изискванията те са едни първични примати, хванати от гората, злобни и с множество комплекси.
  • 1
    8
    до 6
    Случайно да правиш разлика между народност и географска област? Добруджанците и македонците народност ли са?:) Държавата Украйна я измисли другаря ти Ленин и тя просъществува 3 години. След това благодарение на Горбачов се появи отново държавата Украйна. Нещо като Косово. Е, тази новоизмислена държава беше втората икономическа сила в Европа и като нас започна едно бързо пропадане. Населението се лумпенизира, а и братята кравари доста помогнаха да стане така. Е, надяваме се, че скоро ще приключи експериментът Украйна, очевидно е неуспешен.
  • -1
    7
    Хайл Путлер
    Русофила е невеж по история, то затова е русофил, с измит до гладкост от руските учебници мозък
  • 2
    6
    Bonkerz
    Още през 1876 г., в резултат от развитията около Източната криза, руският император Александър ІІ издава указ за мобилизация на войските. В него изрично се посочват трите украински военни окръзи - Киевски, Харкивски и Одески. Ето защо неслучайно в техния състав, с малки изключения, влизат местни хора. От жители на Полтавска и Харкивска губерния са съставени 33-ти Елецки, 34-ти Севски, 35-ти Брянски и 36-ти Орловски пехотен полк. На украинските формирования предстои да вземат важно участие в редица съдбоносни битки по време на войната. След преминаването на Дунава, още при овладяването на Свищов, редица от действащите лица са украинци. Заедно с това има и полкове, които са формирани основно от населението на украинските губернии и се прославят в някои други битки. Така например на 4 юли 1877 г. 20-ти Галицки пехотен полк взима участие в боевете за овладяването на Никопол. На 22 август 1877 г. до Ловеч се сражават храбро и загиват немалко войници родени в украинските губернии, които служат в 9-ти и 10-ти стрелкови батальони на 130-ти Херсонски пехотен полк. И в прочутите сражения за Плевен, както и в последвалата обсада на града воюват украински дивизии. Сред тях са 31-ва пехотна, състояща се от харкивяни, 33-та - съставена от катеринославци, херсонци, таврийци, а също така 1-ва бригада на 9-та пехотна дивизия, състояща се от полтавчани. Немалко войници, родени в украинските губернии на Руската империя, загиват по време на трите щурма на града. Трудно ще е да пропуснем и имената на украинските генерали Федир Федорович Радецки (1820-1890) и Михайло Иванович Драгомиров (1830-1905). Дълги години след края на войната сам М.И. Драгомиров е начело на Киевския военен окръг. Той е убеден украинец и поддържа тесни връзки с украинските дейци от организацията «Стара Громада». Украинците на Шипка Най-значимо, паметно и съдбоносно е обаче украинското участие в битката при Шипченския проход. В отбраната му там участват легендарните 35-ти Брянски и 36-ти Орловски полк, пет български опълченски дружини и няколко други малки военни части под общото командване на ген. Николай Столетов.
  • 1
    5
    Bonkerz
    Русофилистик смешен, в Украйна живеят 200 000 българи. А ти искаш Пуциян да ги избие по-бързо, че да свършва по-Скоро войната... Я прочети малко история - да не мислиш, че император Александър втори е пратил разни московити или хора от Санкт Петербург да нападат Османската империя през 1876 г.? Не, пратил е хора основно от земите на днешна Украйна (чиито потомци живеят и до днес там), Молдова, Румъния и Финландия...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари