Путин към Европа: Не можете да се откажете напълно от руския газ, пренасочваме се на изток

0
Той  посочи, че Европа, говорейки за спиране на доставките на енергия от Русия, повишава цените и дестабилизира пазара
Той посочи, че Европа, говорейки за спиране на доставките на енергия от Русия, повишава цените и дестабилизира пазара Снимка: ТАСС

Президентът Владимир Путин заяви в четвъртък, че Москва ще работи за пренасочване на енергийния си износ в посока на изток, докато европейските страни се опитват да намалят зависимостта от руския експорт, добавяйки, че Европа няма да може веднага да се откаже напълно от руския природен газ

Това съобщават Ройтерс и БНР

Агенцията напомня, че Русия изгражда по-тесни връзки с Азия и Китай, най-големият потребител на енергия в света, опитвайки се да диверсифицира доставките от традиционните си пазари за доставки в Европа. Западните санкции заради военната инвазия на Москва в Украйна вече засегнаха руския енергиен износ, като усложниха финансирането на сделките и логистиката.

"Удивителното е, че така наречените партньори от "неприятелски" страни признават, че няма да могат да се справят без руски енергийни ресурси, включително без природен газ, например. Сега в Европа няма рационална замяна на руския газ", каза Путин на видеозаседание на правителството, предавано по телевизията, съобщава Ройтерс.

Той също така посочи, че Европа, говорейки за спиране на доставките на енергия от Русия, повишава цените и дестабилизира пазара.

"Неприятелските страни признават, че не могат без руски енергийни ресурси", отбеляза Путин.

Руската "специална военна операция" в Украйна предизвика преразглеждане на енергийните приоритети на 27-те държави членки на ЕС, тъй като Брюксел се стреми "да изтръгне" страните от зависимост им от Русия, която доставя около 40% от природния газ в блока.

Путин каза още, че Русия ще трябва да изгради инфраструктура, за да увеличи енергийните си доставки за Азия.

Русия вече започна тръбопроводни доставки на природен газ за Китай в края на 2019 г. след години на усърдни преговори и съгласие за намаляване на цените на горивото, напомня Ройтерс.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари