Путин и Ердоган откриват заедно строежа на АЕЦ „Akkuyu”

0
Историческото събитие ще се състои утре в турската провинция Мерсин
Историческото събитие ще се състои утре в турската провинция Мерсин Снимка: БГНЕС / архив

Историческото събитие ще се състои утре в турската провинция Мерсин

Руският президент Владимир Путин, заедно с турския президент Реджеп Тайип Ердоган чрез видеоконферентна връзка, ще вземат участие утре в церемония, отбелязваща началото на строителството на енергоблок № 3 на атомната електроцентрала „Akkuyu” в турската провинция Мерсин, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от БГНЕС.

Турция обяви плановете си за развитие на ядрената си енергетика още в началото на 70-те години, а през 1974-1976 г. съветски специалисти проучиха мястото за изграждане на атомна електроцентрала близо до град Аккую на брега на Средиземно море. Плановете на турското ръководство за изграждане на първата атомна електроцентрала в републиката обаче многократно се отлагаха по различни причини.

Турските медии нарекоха началото на строителството на третия блок на АЕЦ „Akkuyu” историческо събитие. Според вестник "Сабах" се очаква, че Турция, с инвестиция от 20 милиарда долара в проекта за атомна електроцентрала само на етапа на строителството, ще може да спечели поне $ 6 милиарда. Според министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Донмез, Анкара очаква да въведе в експлоатация първия реактор на строящата се станция през 2023 г., когато републиката ще отпразнува стогодишнината си. „След това всеки следващ енергиен блок ще бъде пускан в експлоатация всяка година“, подчерта той. Така АЕЦ „Akkuyu” може да започне да работи с пълен капацитет още през 2026 година.

Посещавайки Анкара през 2018 г., Путин отбеляза, че ще се опита да вземе участие в церемонията по пускане в експлоатация на първия енергиен блок „Akkuyu” през 2023 г., заедно с Ердоган.

Страната придава особено значение на атомната електроцентрала поради създаването на нови работни места.

Проектът за изграждане на АЕЦ „Akkuyu” се изпълнява от "Аккую Ядър" (над 99% от акциите му са собственост на предприятия от "Росатом") въз основа на междуправителствено споразумение, подписано между Русия и Турция през май 2010 г. През юни 2020 г. започна строителството на втория блок на атомната електроцентрала. След завършване на строителството АЕЦ „Akkuyu” с инсталирана мощност от 4800 MW ще генерира около 35 милиарда kWh годишно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари