Пуснаха Васил Божков под домашен арест

1
Бизнесменът ще бъде с електронна гривна
Бизнесменът ще бъде с електронна гривна

Бизнесменът ще бъде с електронна гривна

Окончателно - съдът освободи под домашен арест Васил Божков. Той ще носи електронна гривна. Дотук се стигна, след като защитата на бизнесмена обжалва постоянния му арест.

Днес стана ясно, че на Божков вчера са били предявени обвинения по друго дело за незаконно държане културни исторически ценности и пране на пари. Там му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на един милион и половина лева.

Под засилена охрана и строги мерки за сигурност Божков беше конвоиран в Софийския апелативен съд. Пред залата го посрещнаха симпатизанти на партия „Българско лято”, свързана именно с бизнесмена. В съда беше и синът на Божков Антон.

„Никой не ни организира. Когато разбрах, че ще има такъв съдебен процес и че може да се присъства, реших да дойда”, обясни Надя Вълева, цитирана от NOVA.

Защитата на Божков поиска той бъде освободен с най-леката мярка за неотклонение. Самият бизнесмен заяви: „Не се оплаквам, но на 67 години не е лесно в ареста”.

„Някой желаеше сигурно да бъде в ареста. Защото аз по друг начин не мога да си го обясня. Тези изчаквания – първо едното дело, после второто. Логично беше за мен нареченото криминално дело, което е най-тежкото, защото там има опит за убийства и т.н. - то да бъде внесено първо, обаче както виждате, редът се промени”, посочи адвокатът на Божков Георги Гатев.

Според съда за част от обвиненията срещу Божков има доказателства. Основно той отговаря за престъпна група за изнудване, подкупи и ощетяване на хазната с такси от хaзартния му бизнес. Магистратите приеха, че опасността той да се укрие е намаляла. От прокуратурата посочиха, че Божков притежава активи в Монголия, Молдова, Кипър и офшорни зони.

Съдът постанови своя акт. Актът на съда е домашен арест - окончателен. Влиза в сила. И същият следва да бъде изпълнен още днес след получаването му в органите на Главна дирекция „Охрана” и ГДИН”, заяви наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

Днес в съда беше внесено искане на прокуратурата Божков да бъде задържан по друго дело. По-късно то беше оттеглено.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари