Пуснаха движението по Северната тангента

0
Западната дъга ще е готова до 14 септември
Западната дъга ще е готова до 14 септември

Днес около 16 ч. бе възстановено движението по Северната скоростна тангента на София.

По-рано през деня председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и инж. Дончо Атанасово - член на УС на АПИ, заедно с екипа за управление на проекта за изграждането на участък 2 от Западната дъга на Софийския околовръстен път, провериха напредъка на строителните работи при пътния възел.

От началото на седмицата за свързването на 5,5-километровата отсечка с трасето на Северната скоростна тангента бе ограничено преминаването по нея.

Завършваме строителните работи по свързването на двете трасета и до цялостното приключване на участък 2 от Западната дъга остава за доизграждане осветлението на пътен възел „Северна скоростна тангента“, полагане на пътната маркировка, знаци и ограничителни системи, подчерта ръководителят на Екипа за управление на проекта в АПИ инж. Валентин Илиев. 

Предвижда се обектът да бъде въведен в експлоатация на 14 септември. 

На 25 август за улеснение на трафика по Околовръстния път бе пуснато частично двупосочно движението в едното платно между п. в. „Северна скоростна тангента“ и п. в. „Сливница“ на СОП. Тази организация ще бъде до окончателното завършване на всички предвидени дейности по проекта.

Изграждането на участък 2 от Западната дъга на СОП се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г. Отсечката е с дължина 5,5 км. Започва от моста над река Какач и е до пресичането със Северната скоростна тангента. По трасето на обекта има 3 пътни възли – п. в. „Стефансон“, п. в. „Ломско шосе“ и п. в. „Северна скоростна тангента“, естакада над бъдещия бул. „Стефансон“, нов път за гара Волуяк и надлез на пътя за с. Мрамор.

Изпълнител на участък 2 от път ІІ-18 Софийски околовръстен път от км 0+780 до км 6+309 е ДЗЗД „Европейски пътища”, в което участват: „Джи Пи Груп“ ООД, „Автомагистрали – Черно море“ АД и „Пътстройинженеринг“ АД. Стойността на договора е 101 999 866,66 лв. с ДДС. Строителният надзор осъществява Сдружение „София Запад 2013”, в което са: „Пътконсулт 2000“ ЕООД, „Рутекс“ ООД, „Трансконсулт БГ“ ООД и „ИРД инженеринг С.р.л“. Договорът им е за 719 040 лв. с ДДС.

Западната дъга на СОП е продължение на автомагистрала „Люлин” и е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, който на територията на България свързва Видин с Кулата. До изграждането на АМ „Калотина“ тежкото транзитно движение от Калотина към АМ „Тракия“ и АМ „Хемус“ ще се поема от Западната дъга. Със завършването на проекта се осигурява транзитна връзка между магистралите „Люлин“, „Струма“, Хемус“ и „Тракия“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари