Пускат нова паралелка по "Художествена керамика" в Русе

1
Професионалните гимназии се адаптират към нуждите на пазара на труда
Професионалните гимназии се адаптират към нуждите на пазара на труда Снимка: БНТ

Професионалните гимназии се адаптират към нуждите на пазара на труда

В Русе от тази учебна година е сформирана паралелка по "Художествена керамика" в местната Професионална гимназия по строителство и геодезия. В града има един-единствен майстор по керамика, който се е посветил на учителската професия и вече обучава 13-те ученици от новата паралелка.

Десет нови специалности, които се изучават в средното образование, влизат в списъка на защитените. Сред най-дефицитните са тези от направление "Строителство" и от следващата година държавата ще дофинансира съществуването на 7 специалности от тази сфера, пише БНТ.

"Тези защитени професии и специалности са защитени, защото наистина има недостиг на специалисти и държавата, заедно с работодателите, са посочили къде има най-голям недостиг. Минималният брой ученици, които могат да формират паралелка в защитената специалност, е 9. За останталите паралелки минималният брой е 18. Държавата дофинансира всички тези места, които не са допълнени до 18 в защитената паралелка", обясни Розалия Личева, директор на РУО - Велико Търново.

Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия във Велико Търново е сред учебните заведения, които обучават ученици в някои от новите защитени специалности - "Транспортно строителство" и "Водно строителство".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    До 2
    Какво мнение на Росица искаш ? Синът и завършва ''Строителния '' ,тази година ! Тя напълни с пари училището ! Ще има за всички по веригата МОН ,РУО , Директор и изпълнител , пък догодина ще ''Утвърдим'', специалност ""Зъбно протезиране'' в ПГСАГ ! А бе дърво трябва ,ама да видим кога ?
  • 5
    2
    гражданин
    Не чета никакво мнение на шефа на русенското РУО.Уж материалът е за гр.Русе,пък се отива във Велико Търново.Пасивност и мълчание са обзели русенката шефка на РУО.Странно,нали?
  • 0
    1
    афсасфгсфа
    chatGPT666 ще им земе ляпа
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари