Пускат 9 онлайн услуги в имотния регистър

0
От средата на 2019 г. ще можем да плащаме за услуги изцяло електронно, без да са нужни сканирани документи, както досега
От средата на 2019 г. ще можем да плащаме за услуги изцяло електронно, без да са нужни сканирани документи, както досега

Нови девет онлайн услуги ще премахнат административната тежест в имотния регистър, съобщиха от Агенцията по вписванията.

От средата на 2019 г. ще можем да плащаме за услуги изцяло електронно, без да са нужни сканирани документи, както досега. Агенцията ще ни известява с имейл, ако сме заинтересована страна по определена сделка. Ще може да получаваме онлайн и документи – преписи, удостоверения за лице, имот или период, както и ще имаме онлайн достъп и до други административни услуги, като калкулатор, който ще изчислява дължимите такси за жилището ни.

Проектът за надграждане на системата ще струва 1,5 млн. лв., като европейското финансиране е 1,3 млн. лв. „С успешната му реализация ще се подобри обслужването на гражданите и бизнеса“, каза Зорница Даскалова, изп.-директор на Агенцията по вписванията.

Регистърът ще може да дава информация за данъчни цели на всички държавни институции, включително и на общините, уточни Йорданка Мравкова, координатор на проекта.

С проекта ще се надгради връзката между имотния регистър и агенцията по геодезия, картография и кадастър. Агенцията по вписванията ще има достъп до скиците от кадастъра, а кадастърът ще им предостави достъп до нотариалните актове. От регистъра ще следят кой потребител каква справка иска и защо я прави. Данните може да поискат структури като ДАНС и МВР, ако за човека се води досъдебно производство, например, уточниха от агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари